ВИДЕО: Државата ќе се задолжи со половина милијарда евра за изградба на новиот клинички во Ѓорче Петров

Од:

Новиот клинички центар во Ѓорче Петров ќе чини 500 милиони евра, а ќе се финансира со кредитна линија од три комерцијални банки, кои веќе доставиле најдобра понуда, информира министерот Венко Филипче.

Под кои услови ќе се врши финансирањето, колкави ќе бидат каматните стапки, како и за колку време ќе се враќа кредитот, беа прашањата за кои новинарите беа најмногу заинтересирани на брифингот. Но, министерот Филипче ги упати новинарите овие информации да ги бараат во Министерството за финансии бидејќи, како што рече, тие ги правеле анализите и најпрецизно може да ги кажат деталите во врска со тоа колку државата е задолжена за новиот клинички центар.

„Министерството за финансии испрати 18 барања до меѓународни инвестициски фондови и комерцијални банки. Од нив, шест одговорија по што избрана е понудата проектот да се финансира од банките ‘Ерсте груп’, Рајфајзен банк и „Уникредит“.

Условите под кои ќе се враќа кредитот ги имаат во Финансии, па не би сакал да шпекулирам со бројки“, рече Филипче.

Министерот додаде дека имотно-правните односи се расчистени, а земјиштето на кое ќе се гради центарот е целосно во државна сопственост, односно нема да има експропријација.

Клиничкиот центар ќе се гради на земјиште од 30 хектари, вкупната површина на центарот ќе биде 105 илјади квадратни метри и ќе се одвива во три фази, а целосно се очекува да биде завршен за 7 години.

Во првата фаза, како што посочи Филипче, ќе бидат завршени инфраструктурните работи, како што се поставувањето вода, струја, канализација, за што ќе биде отворен тендер во август.

„Кога ќе завршат подготовките на теренот и комплетното завршување на проектната документација, може да се почне со градба, па очекуваме тоа да биде на почетокот на следната година“, рече Филипче.

Тој информира дека физибилити-студијата е готова и набргу ќе биде ставена на јавен увид. Што се однесува до стариот дел од постојниот објект, Министерството сè уште размислува колку и што од него ќе биде оставено во функција. Министерот, сепак, појасни дека објектот нема да биде затворен, туку ќе биде наменет како градска болница за оние што живеат во тој дел од Скопје.

Би можело да ве интересира

Министерството за здравство информира дека нема заболени граѓани од антракс

Досега вакцинирани 34.214 лица на возраст до 14 години со МРП вакцина

Ана Ололовска

Изградбата на новиот Клинички центар треба да почне во текот на зимата

Ана Ололовска

Укинувањето на квотите за лекови стартува во периодот од 1-ви септември до 1-ви октомври

Ана Ололовска

Хепар центар Битола: Да се забрза набавката на лекови за хепатитис Б, во пораст бројот на заболени со хепатитис Ц и со рак на црниот дроб

Ана Ололовска

Косана Мазнева: Спиете ли мирно Ристовски и Камиловски

Татјана Ташкова