Договор за соработка меѓу Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ и Московската духовна академија

Од:

Ректорот на Московската духовна академија архиепископот верејски Евгениј и ректорот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје проф. д-р Велимир Стојковски денеска во Сергиев Посад, во близина на Москва потпишаа Договор и спогодба за соработка меѓу двете институции.

Потпишувањето на Договорот и спогодбата за соработка кои се од исклучително меѓусебно значење за двата универзитета и за двете држави, соопшти Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, предвидува размена на студенти и наставно-научен кадар, размена на искуства и знаења, учество во заеднички научноистражувачки проекти, симпозиуми, конференции и семинари, издавање на заеднички изданија и заемна можност за нивно публицирање, размена на публикации, учебни и научни изданија и др. Од посебно значење е заемното признавање на документите за образовните и научните степени, издадени од Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ и Московската Духовна Академија.

Ректорот Стојковски заедно со деканот на Православниот факултет „Св. Климент Охридски“, протоереј-ставрофор проф. д-р Ацо Гиревски остварија неколкучасовна работна посета на седиштето на Московската Православна духовна академија. На средбата присуствуваше и амбасадорот на Република Македонија во Москва, Илија Исајловски.

Би можело да ве интересира

Учебникот по Социологија за втора година е во планот за ревизија на Педагошката служба

Ана Ололовска

Сребро и бронза за македонските ученици на Олимпијадата по природни науки во Доха

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Ексвработен во бифето на Економски факултет: Шуклев бараше секс или пари за оценка на студентка

Кристијан Ландов

Македонските средношколци на 67 место на меѓународното тестирање ПИСА

Ана Ололовска

ОЕЦД ги објави резултатите од тестирањето ПИСА

Ана Ололовска

ОЕЦД ќе објави резултати од испитувањето PISA – знаење и вештини на ученици во 79 држави

Ана Ололовска

Leave a Comment

seventeen − twelve =