Дисциплинска против вработен во Државниот архив, ненамерно додал три нули во јавна набавка на кетеринг

Од:

Одговорното лице за јавни набавки во Државниот архив направило грешка поради која на Бирото за јавни набавки излезе оглас во кој за речеиси 5 милиони евра Архивот бара служба за кетеринг услуги. Директорот на Државниот архив, Емил Крстески извести дека против одговорното лице е поведена дисциплинска постапка.

„По опсежните разговори со вработените во финансискиот сектор на Државниот архив е утврдено дека лицето одговорно за јавни набавки направило наводно ненамерна грешка додавајќи на сумата за кетеринг предвидена за цела 2020 година уште 3 нули. Со тоа сумата од 300.000 која е предвидена за кетеринг на изложби, промоции и гости од странство, кои и не мора да бидат потрошени станале 300.000.000 (триста милиони). Тој и самиот го призна тоа и против него веднаш е поведена дисциплинска постапка за несовесно работење“, објасни директорот Крстески.

Вкупниот буџет на Државниот архив е околу 2,5 милиони евра, па невозможно е институцијата за кетеринг да има 5 милиони евра, нагласуваат од Архивот и апелираат граѓаните критички да ги примаат информациите на јавните мрежи, бидејќи веста за 5 милиони евра за кетеринг е нелогична.

Огласот на кој Државниот архив бара кетеринг услуги е повлечен од Бирото за јавни набавки

Би можело да ве интересира

Приведен крадец од Штип

Ана Ололовска

Расчистени 24 кривични дела- измама, кривична пријава за измамникот и помагателот

Ана Ололовска

Приведен крадец од Гостивар, расчистени пет кривични дела

Ана Ололовска

Поднесено обвинение против жител на Свети Николе за тешка кражба

Ана Ололовска

За еден и пол месец малолетници извршиле 27 кривични дела во Југоистокот

Ана Ололовска

Две лица ограбиле обложувалница во Куманово

Ана Ололовска