Демократски сојуз: Резултатите од пописот не се одраз на реалноста

Од:

Според првичните анализи на објавените податоци од пописот, Демократскиот сојуз, оценува дека тие не се одраз на фактичката состојба.

– Во дијаспората, проценките се дека само околу 10% од Македонците се попишани, додека во Македонија, од резидентното население, претежно Македонци, над 130.000 не се попишани. Овие бројки го наметнуваат заклучокот, дека пописот е неуспешен и за тоа треба да се бараат причините и одговорноста. Има многу фактори кои влијаеа да не успее пописот: деструкцијата и повикот за бојкот на некои партии, лошите подготовки, методологијата за спроведување на пописот, партизацијата, слабата обука на попишувачите, отсуството на контрола и сл се вели в осоопштението од партијата.

Демократскиот сојуз предлага да се направат дополнителни вкрстувсња и проверки на податоците, а за нерезидентното население (иселеници) да се спроведе дополнителен попис.

Би можело да ве интересира

Демократски сојуз: Техничка влада на непринципиелна коалиција

Демократски сојуз: Да се среди избирачкиот список

Демократски сојуз: Колапс на државата и катастрофален извештај на ЕУ за Македонија

Демократски сојуз: Жестока осуда на величењето на Голема Албанија во Сопот и на фудбалскиот натпревар Шкупи – Вардар

Демократски сојуз: Преговорите за влез во ЕУ да почнат без условувања

Катерина Ѓуровски

Демократски сојуз: ДУИ и СДСМ го урнисаа правниот поредок, владеат мафијашки

Горан Наумовски