Демократски сојуз: Да учиме од Илинден

Од:

Демократскиот сојуз на сите граѓани на Република Македонија, без разлика на нивната етничка или верска припадност, им го честита најголемиот двоен празник на македонската државност – Втори август. Илинден е денот кога во 1903 и 1944 година Македонскиот народ ги постави темелите на својот вековен стремеж – сопствена независна држава. Таа не е добиена на подарок, туку е извојувана со многу жртви и страдања, со силна желба за слобода и со огромни самооткажувања на целиот Македонски народ.

dobivaj vesti na viber

Денес е денот кога треба да помислиме на идеалите на Илинденците и на Асномците и да докажеме и покажеме дека сме достојни на нивниот завет.

Денес е денот кога треба да размислиме каде сме и дали сме го одбрале вистинскиот пат во градењето независна македонска држава.

Денес е денот кога треба да се потсетиме дека темелите на Република Македонија ги поставуваа херои и хероини, храбри мажи и жени со чест и гордост.

Токму затоа Илинден не смее да се сведе само на ден за неработење и држење празни политички говори, туку мора да биде лекција за вистинското значење на она што нашите јуначки предци ни го оставиле во аманет. А тоа е дека Македонија е сѐ што имаме и дека битката за правда и слобода никогаш не престанува.

За многу години Илинден!

Би можело да ве интересира

ДС: Врвни приоритети, субвенции за електричната енергија и поддршка на сиромашните

Ана Ололовска

Демократски сојуз: Грешки со историски димензии

Ана Ололовска

Демократски сојуз: Да се откријат пироманите кои запалија автомобил

Горан Наумовски

Павле Трајанов не гласаше „за“ Францускиот предлог

Ана Ололовска

Демократски сојуз: Со францускиот предлог бугарските барања стануваат европски

Ана Ололовска

Демократски сојуз: Полицискиот разговор со новинарката Делевска му припаѓа на времето на режимот

Ана Ололовска