Четири факултети и 10 основни и средни училишта ќе добијат целосна пристапност за лица со попреченост

Од:

Mинистерството за образование и наука посветено работи на обезбедување инклузивно образование. Образовните институции треба да бидат целосно пристапни и достапни и затоа, денеска на 3-ти декември, Меѓународниот ден на лицата со попреченост кој се одбележува преку пораката „Лидерство и учество на лицата со попреченост, кон инклузивен, пристапен и одржлив пост Ковид-19 свет“, го започнуваме проектот „ЕУ за вклучување“ којшто се реализира преку Акциската програма на 2019-ИПА 2 и преку кој ќе се обезбеди целосна вертикална и хоризонтална пристапност на 14 образовни институции – шест основни, и по четири средни и високо образовни установи.

Како што соопштија од МОН, токму денеска се одржа координативна средба со Архитектонскиот факултет, Градежниот факултет, Економскиот факултет, Правниот факултет, Филозофскиот и Филолошкиот факултет со што се означи договорот за започнувањето на градежните активности во текот на овој зимски семестар и се истакна важноста од обезбедувањето на пристапноста на високообразовните установи во државата, вклучени во Проектот за непречен пристап кон образовни институции.

-Очекуваме веднаш на почетокот на 2022 да почнат адаптациските зафати, рече Душан Томшиќ, советник во Министерството за образование и наука, на состанокот на Националното координативно тело за имплементација на Конвенцијата на ООН за правата на лицата со попреченост, што денеска се одржа во Владата.

Освен четирите објекти на наведените факултети, со Проектот целосна пристапност ќе се обезбеди и во основните училишта Лазо Ангеловски (Општина Аеродром), Кузман Јосифовски Питу (Општина Кисела Вода), Братство и Единство (Општина Дебар), Лириа (Општина Тетово), Браќа Миладиновци, Крсте Мисирков и Бајрам Шабани (Општина Куманово), како и средните училишта Наум Охридски (Општина Охрид), Гоце Стојчевски (Општина Тетово), Наце Буѓони (Општина Куманово), Раде Јовчевски – Корчагин (Општина Центар) и Младинскиот културен центар во Скопје.

-Пристапноста и достапноста на образовните институции е многу важна затоа што ја зголемува самостојноста на лицата со попреченост и им овозможува поголема независност. Ги повикувам другите државни институции, локалните самоуправи и јавните претпријатија да го следат примерот на Министерството за образование и наука и условот ‘пристапност’ при јавните набавки за градба или адаптација на објектите да биде задолжителен и сите заедно да го зголемиме степенот на пристапноста кон јавните институциите, посочи Томшиќ.

Дополнително, денеска како дел од имплементација на Стратегијата за инклузија на лицата со попреченост на Обединетите нации, започната во 2019 година, во соработка со Канцеларијата на УНИЦЕФ, МОН ги повика сите основни училишта да го одбележат овој ден преку одржување час на тема „Употреба на инклузивен јазик“ за учениците од 4-то до 9-то одделение, со цел едукација на учениците и подигнување на свеста за усвојување на јазик што ја слави различноста и кој нема да биде навредлив или несоодветен, кој може да претставува основ за дискриминација и кршење на човековите права.

Препораката е, како што се посочува во соопштението, оваа наставна активност, односно час кој е подготвен врз основа на Упатствата за употреба на инклузивен јазик да се одржи на одделенски час во период од 6-17 декември годинава.

Меѓународниот ден на лицата со попреченост Министерството за образование и наука го одбележува со променет и системски пристап во унапредувањето на правата и можностите за квалитетно образование на децата со попреченост. Томшиќ укажа дека основната цел на Министерството за образование и наука е на секое дете да му се овозможи да го постигне својот полн потенцијал.

-Затоа МОН ги повикува сите, заеднички, во соработка со учениците и студентите, со нивните родители и наставници, како и со сите општествени чинители, да работиме на натамошно унапредување на процесот на инклузија во образовниот систем и во општеството во целина. Тоа е и нашиот придонес кон градењето на современо граѓанско општество како општество на сите, рече Томшиќ, стои во соопштението.

Би можело да ве интересира

Уставен ја укина одредбата од законот според која на лицата со тешка попреченост над 65 години не добиваа парична помош

Орце Костов

Владата ја усвои Новата Национална стратегија за правата на лицата со попреченост 2023-2030

Трибина на ВМРО-ДПМНЕ: Се загуби 70-годишната траекторија во образовниот процес на лицата со попреченост

МТСП: Лицата со попреченост заслужуваат подеднакво можности за развој, затоа оваа Влада континуирано инвестира и во социјалната заштита

Влада: Започнува процесот за креирање на нова Национална стратегија на лицата со попреченост

А1он

Тренчевска: Преку соработката со граѓанските организации обезбедувaме поддршка за сите граѓани​

А1он