Бугарската влада ја потврди позицијата кон Македонија – Софија и натаму вели дека е отворена за дијалог

Од:

Владата на Бугарија ја одобри позицијата за учество на состанокот на Советот за општи работи, што ќе се одржи на 22 јуни 2021 година во Луксембург, соопшти бугарското Министерство за надворешни работи.

Советот ќе размени мислења за политиката на проширување на ЕУ и за процесот на стабилизација и асоцијација и ќе го подготви вонредниот состанок на Европскиот совет на 24-25 јуни 2021 година, кој ќе ги вклучува темите: КОВИД- 19, економско закрепнување, надворешните аспекти на миграцијата, односите меѓу ЕК и Русија, актуелните случувања во источен медитеран и односите меѓу ЕУ и Турција.

Во однос на Северна Македонија, во делот за политиката на проширување на ЕУ и европската перспектива на Република Северна Македонија во позицијата усвоена од бугарската Влада се вели дека земјата се придржува до Декларацијата на бугарското Собрание од 10 октомври 2019 година и рамковната позиција за европската перспектива на Република Северна Македонија, усвоена на 9 октомври 2019 година.

Позицијата на Бугарија во врска со преговарачката рамка и одржувањето на меѓувладината конференција со Република Северна Македонија останува непроменета. Преговарачката рамка за пристапување на Република Северна Македонија во ЕУ треба да ги содржи неопходните гаранции во врска со спроведувањето на Договорот од 2017 година, кои во моментов не постојат. Во ставот на бугарското МНР, се наведува и дека не се исполнети условите за одржување на меѓувладината конференција.

Како заклучок, бугарското МНР нагласува дека во исто време, Бугарија останува отворена за дијалог и презема чекори за градење доверба и враќање кон прагматичен и конструктивен дијалог.

Би можело да ве интересира

Заев: Ние ги исполнивме условите, Брисел нека се јави кога ќе одлучи да го продолжиме процесот

Жарко Настоски

Радев: Нема да дозволиме да се кршат правата на Бугарите во Северна Македонија

Жарко Настоски

Колев: Бугарите во Северна Македонија можат да бидат корисни во дијалогот меѓу Скопје и Софија

Мери Јордановска

Стоев: Дијалогот меѓу Софија и Скопје мора да продолжи, треба да градиме прагматична политика

Потребен е компромис прифатлив за Северна Македонија и Бугарија, порача Борут Пахор

Жарко Настоски

Очекувам исчекор од новата бугарска влада, вели Заев, кој е согласен со Радев дека е потребен дијалог

Жарко Настоски