Богдановиќ: Целосно ја изразувам својата свесност за потребата од соработка со граѓански организации

Од:

Градоначалникот на општина Центар, Саша Богдановиќ денеска присуствуваше на конференција од Проектот „Мрежа 23 +“ организирана од Институтот за Европска политика Скопје во соработка Хелсиншки комитет за човекови права, а поддржана од општина Центар, со цел да се поттикне дијалог за решение во областите од поглавје 23.

„Како Градоначалник на централната општина во Скопје целосно ја изразувам својата свесност за потребата од соработка со граѓански организации, поддршка на истите, особено во однос на пристапувањето во Европската Унија.

– Преку овие соработки со граѓанските организации, општините на ваков начин ги градат своите капацитети кои понатаму резултираат со значителна способност за полесно преземање на обврските кои произлегуваат од членството во ЕУ. Граѓаните се повеќе ја препознаваат улогата на локалната власт, особено во смисла дека таа на некој начин може да се смета и како поблиска до граѓаните, а е особено важна за директно влијание и подобрување на квалитетот на нивниот живот. На овој начин може да се влијае и да им се пренесат пораки за бенефитите од членството во Европската Унија и да се презентираат пораки со цел да можат да ги препознаат придобивките. Ова особено што општината најчесто е првиот сервис на граѓаните преку кој тие можат да ги остварат своите права.

– Ќе се осмелам да зборувам во име на моите сограѓаните. Сметам дека на нас како општина ни е особено драго што можеме да научиме од примерите на другите земји кои веќе пристапиле кон ЕУ и кои веќе ги уживаат и живеат придобивките од припадност кон Унијата“, рече градоначалникот Богдановиќ.

Општина Центар на различни начини ја изразува поддршката за собирање на регионалните искуства од процесот на пристапување, а ова денес секако е еден од тие начини и во иднина ќе продолжи да дава поддршка на невладиниот сектор и ќе придонесува кон креирање потранспарентно и поинклузивно општество за сите граѓани.

Би можело да ве интересира

Споменикот за Горан Стефановски ќе биде поставен во неговото Дебар Маало

Ана Ололовска

Сопругата на претседателот Пендаровски покровител на фестивалот „Ден на граѓанските организации“

Ана Ололовска

Граѓанските организации дадоа посебен придонес во борбата со Ковид-19, остануваат силен партнер на Владата

Ана Ололовска

За една недела казнети 255 непрописно паркирани возила во Општина Центар

Ана Ололовска

Богдановиќ: Одвоени се над 13 милиони денари за ново уривање на дивоградби

Ана Ололовска

ВИДЕО: Започнува реконструкцијата на „Сквер Јадран“, ќе се постават нова опрема, јапонски цреши и смарт клупи

Ана Ололовска