Амди Бајрам бил позитивен на Ковид-19, ќе се спроведе епидемиолошка анкета со неговото семејство и контакти

Од:

Министерството за здравство информира дека откако кај починатиот Амди Бајрам постмортем е утврдено дека истиот бил позитивен на ковид-19, Центарот за јавно здравје-Скопје ги презема сите мерки за заштита и спречување на понатамошно ширење на инфекцијата во и вон неговото семејство и сите оние кои во изминатиот период имале интензивни и блиски контакти со починатиот.

Од страна на ЦЈЗ Скопје, согласно редовната постапка во вакви случаи, итно ќе биде спроведена епидемиолошка анкета со најблиското семејство на починатиот со цел точна и детална идентификација на контактите во изминатите денови. Со анкетата, ќе биде направена евалуација на степенот на ризик и ќе биде дадена препорака за тестирање, односно самоизолација за неговите контакти. Согласно анкетата, Државниот санитарен и здравствен инспекторат веднаш ќе издаде решенија за изолација за лицата за кои таа ќе биде одредена.

Министертството за здравство изразува сочувтсво до семејството и апелира, во интерес на заштита на нивното здравје, во целост да соработуваат со надлежните служби. Дополнително, да се избегнат сите погребни ритуали,а погребот да се спроведе согласно протоколите, како превенција од понатамошно ширење на инфекцијата од ковид-19.

Амди Бајрам бил донесен во приватна болница во веќе егзитирана состојба. На починатиот му бил земен брис, а резултатот потврдил присуство на вирусот ковид-19.

Би можело да ве интересира

На инфективните одделенија во земјава се лекуваат 814 пациенти

18 лица починале од Ковид-19 во Прилеп во последниве седум дена

Катерина Павлова-Николовска

Гошаревски: Состојбата со Ковид-19 во Ресен е стабилна

Ана Ололовска

Се гради Модуларен ковид центар со 90 кревети во Клиничка болница-Битола

Ана Ололовска

Во ковид центрите во Скопје за 24 часа се хоспитализирани 48 пациенти

Ана Ололовска

За неносење маска санкционирани 615 лица

Ана Ололовска