АХВ за четири дена спровела 189 надзори, девет месарници не го чувале, ниту декларирале правилно месото

Од:

За четири дена, од 19 до 22 март, Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), извршила 189 надзори. Притоа, во два објекта е констатирано работење на лица без санитарни прегледи, неправилно означување и неводење записи, а во три објекти се евидентирани неправилности во однос на општата хигиенска состојба.

Во девет месарници, пак, е констатирано неправилно деклраирање на месото и несоодветен термички режим на чување.

– Постапено е од страна на инспекторите на АХВ и на сите субјекти им е укажано да ги отстранат сите недостатоци, рече претседателката на Инспекцискиот совет, Магдалена Филиповска Грашковска.

На прес-конференција во Владата, Филиповска Грашковска соопшти дека шесте инспекциски институции во земјава, за четири дена, од 19 до 22 март, извршиле вкупно 11.358 надзори.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: За прв пат после 23 години и со карго транспорт, се извезе свежо македонско јагнешко месо во Јордан

Ана Ололовска

АХВ изготви прирачник со препораки за организирање на работата на угостителите во услови на пандемија

А1он

АХВ уништи над 85 тони небезбедна храна

Ана Ололовска

ВИДЕО: Рестораните пред отворањето задолжени да направат дезинфекција на опремата и објектот

Маја Илиевска-Пачемска

Атанасов: Ковид-19 не може да се пренесе преку храната, со нејзина консумација, но може преку пакувањата на производите во маркетите

Ана Ололовска

ВИДЕО: АХВ за еден месец спроведе 1.645 инспекциски контроли

Ана Ололовска