АХВ: Повлечени од употреба кремови за готвење и бази за сладоледи, не се безбедни

Од:

Агенцијата за храна и вeтеринарство информираше дека од употреба се повлечени креми за готвење и бази за сладоледи поради присуство на етилен оксид.

Како контакт точка на Системот за брзо предупредување за храна и храна за исхрана на животни (РАССФ) на Европската Унија, Агенцијата за храна и ветеринарство постапи по добиената нотификација со број 2021.3720 за увоз на небезбедни производи во земјава и спроведе инспекциска контрола кај двајца увозници на кремови за готвење и бази за сладоледи од Струга и Струмица, соопшти Агенцијата.

„При инспекциската контрола кај опереатиорот со храна Гајрет ДООЕЛ од село Лабуништа, утврдено е дека увезениот производ од Италија, (крем за готвење) BRAVO CREAM CUSIMA MK L 0,2X24, со лот број 21089, посочен во РАССФ нотификацијата, не е безбеден за консумација поради утврдено присуство на етилен оксид. Во магацинот на увозникот затекната е количина од 1 440 парчиња од овој производ со лот 21169 со рок на употреба 13.06.2022 година, а не е пронајден истиот производ со лот број 21089 наведен во нотификацијата. На овој оператор со храна наложено му е да изврши отповикување/повлекување од пазарот на посочените производи“, стои во соопштението од оваа институција.

Агенцијата апелира до потрошувачите доколку го набавиле небезбедниот производ со наведениот сериски број/лот и рок на употреба, истиот да не го консумираат, односно да го вратат од таму од каде што го купиле или нештетно да го отстранат.

„Врз основа на истата РАССФ нотификација, инспекциска контрола спроведена е и кај операторот со храна ДПТУ Агрома од Струмица кому поради утврдено присуство на етилен оксид во неколку производи увезени од Италија, наредено му е да изврши отпповикување/повлекување на производите наведени во нотификацијата. Со контролата утврдено е дека производите биле делумно продадени на познати оператори, а делумно се складирани во магацин во Скопје (AI7YOS ГОЛД 50- млечна база за сладолед -120 килограми и AI70XE АИМАРА ТУТО КАКО – база за сладолед 63 килограми)“, соопшти Агенцијата.

Според нив, отповикувањето/повлекувањето за овој оператор се однесува на следниве производи:

1.AI7YOS ГОЛД 50- млечна база за сладолед; Сериски број/лот 21140; Датум на производство 20.05.2021; Датум на употреба 04.05.2024

2. AI70XE АИМАРА ТУТО КАКО – база за сладолед; Сериски број/лот 21088; Датум на производство 29.03.2021; Датум на употреба 13.03.2024

3. AV23AA МАСТЕР ГОУРМЕТ ГОЛД – растителен крем; Сериски број/лот 21070; Датум на производство 11.03.2021; Датум на употреба 06.03.2022

4. AV20IQ МАСТЕР ГОУРМЕТ-ШЕФ; Сериски број/лот 21084 и 21089; Сериски број/лот 21084; Датум на производство 25.03.2021; Датум на употреба 20.03.2022; Сериски број/лот 21089: Датум на производство 30.03.2021; Датум на употреба 25.03.2022

Би можело да ве интересира

Бабовски: Не е „во мода“ да имате миленик, туку да имате здравствено-заштитен, вакциниран миленик

Ана Ололовска

AХВ ги исклучи кучињата и мачките од кампањата „Стоп беснило”

Ана Ололовска

Убивале кучиња со чекан по глава за да земат награда од 500 денари во кампањата на АХВ „Стоп беснило“

Мери Јордановска

Итно повлечени сладоледи од пазарот во Македонија – имале зголемено присуство на етилен оксид

Во тек инспекциска контрола кај двајца увозници за сладоледите „сникерс“ и „твикс“ на „Дукатос“

Кампања на АХВ: Угинатите животни да не се допираат, туку да се пријават на апликацијата „Стоп беснило“

Ана Ололовска