Адеми: Делата на Стерјо Спасе мост помеѓу Албанија и Северна Македонија

Од:

Министерот без ресор задолжен за дијаспората Едмонд Адеми во Пустец присуствуваше на одбеле​жувањето на 105-годишнината од раѓањето на познатиот писател Стерјо Спасе.

– Стерjо Спасе е пример за сите нас кои живееме на Балканот. Фигурата на Спасе треба да биде пример за сите нас, за тоа дека соработката на културите е неопходна, секогаш тргнувајќи од гледиштето на човечноста, интелектуализмот и уметноста, рече министерот Адеми говорејќи за големиот писател Стерјо Спасе, соопшти Кабинетот на министерот.

Според Адеми, Спасе е типичен пример за тоа како можете да се интегрирате во култура, која потоа ќе стане инспирација за многу наредни генерации.

– Тој е Албанец кога се зборува за неговата литературна дејност, а е Македонец по етничко потекло. Тој e мост помеѓу Албанија и Северна Македонија. Спасе е пример, за тоа дека уметноста е мозаик на разноликоста и дека границите се надминуваат, истакнал министерот.

Би можело да ве интересира

Адеми бара настава со физичко присуство, онлајн настава ќе дозволи само ако биде принуден

Кристијан Ландов

Во Пустец почнува фестивалот „Македонско културно лето 2020“

Хуманитарна помош за 120 семејства во социјален ризик во општина Пустец

А1он

Албанскиот Парламент го поддржува барањето за нов граничен премин на албанско-грчката граница кај Пустец

А1он

Адеми: Ја прекинавме тридеценсиката изолација, ја донесовме земјата до интеграција

Драган Поповски

Стерјовски: Бараме гарантирани квоти за пратеници во албанскиот парламент, право на образование на македонски јазик на целата територија