(ВИДЕО) Досие „Мерко“: 329 решенија за уривање дивоградби во Струга седат во фиока, 44 објекти се на крајбрежјето

Од:

Струга има 329 дивоградби за кои општинските градежни инспектори имаат изготвено активни решенија за уривање, дознава „А1он“. Ниту еден од овие објекти не може да биде легализиран, бидејќи се изградени по 2011 година. Од нив, 44 објекти се на крајбрежниот заштитен појас.

Општината има и 4.040 дивоградби кои треба да се отстранат бидејќи барањата за легализирање им се одбиени. Наспроти овие податоци, Мерко во неколку наврати уверуваше дека во Струга нема дивоградби.

Бројот на издадени решенија за крајбрежјето не се совпаѓа со фактичката состојба на терен. „А1он“ ги пребројуваше крајбрежните објекти кои се изградени на државно земјиште на крајбрежјето, објекти поставени на платформи во езерото, но и оние на приватен имот без дозвола.

Повеќе во видео истражувањето на „А1он“.

Продолжува…

Претходно: Досие „Мерко“: 14 кривични пријави, една процесирана, ниту една пресуда

Би можело да ве интересира

Груби: Правилна е одлуката Мерко повторно да биде кандидат за градоначалник на Струга

(ВИДЕО) Досие „Мерко“: Со 146 илјади евра без дозвола реновира зграда заштитена со закон, за таму да ја пресели општината

Кристијан Ландов

Мерко повторно кандидат на ДУИ за Струга, кривичните и постапувањето спротивно на законите не ги предомислија да го кандидираат

Кристијан Ландов

(ВИДЕО) Досие „Мерко“: 14 кривични пријави, една процесирана, ниту една пресуда

Кристијан Ландов

Градоначалникот Мерко да одговара кривично за финансиски злоупотреби, побараа антикорупционерите

Маја Илиевска-Пачемска

ВИДЕО: Светлата на едната страна од Црн Дрим по еден месец не работат

Кристијан Ландов