Во првиот квартал 1,9 милиони претплатници во мобилната телефонија

Од:

Бројот на претплатници во мобилна телефонија во првиот квартал годинава изнесува 1.948.535, од кои 877.186 при пејд, а 813.367 постпејд резиденцијални, како и 257.982 постпејд деловни претплатници, објави Агенцијата за електронски комуникации.

Според информациите за состојбата со пазарот на електронски комуникации во мобилна и фиксна телефонија, во првиот квартал годинава е реализиран сообраќај од 1.311.733.709 минути.

Во вкупниот број на активни претплатници оне. ВИП има удел од 49,44 проценти, „Македонски телеком“ од 48,27 проценти, „Лајкамобајл“ од 2,08 проценти, а „Роби“ од 0,2 проценти.

Според приходи, најголем е уделот на „Македонски телеком“ (51,72 проценти), на „оне. ВИП“ изнесува 47,51 процент, на „Лајкамобајл“ е 0,57 проценти.

Во првиот квартал во државава биле регистрирани 386.966 фиксни линии, преку кои се реализирани 47.037.160 минути сообраќај.

Би можело да ве интересира

Од 1,66 милиони претплатници во мобилната телефонија, 1,3 милиони користат мобилен интернет

Ана Ололовска

На мобилен месечно зборуваме по 3,5 часа, на фиксен половина час

Ана Ололовска

A1 Македонија ќе ги доставува месечните сметки електронски до корисниците

Ана Ололовска

Вестагер: Нокиа и Ериксон да одговорат дали се за продажба

Предраг Петровиќ

Во мобилната телефонија 1,969 милиони претплатници

Ана Ололовска

Најинтересните карактеристики на Самсунг Галакси Ес10, Галакси Ес10 + и Галакси Ес10e

Сандра Бошковска