Во ХЕ„Шпилје“ за шест месеци произведени 69 милиони киловат часови струја

Од:

И покрај неповолната хидрологија на дебарското сливно подрачје, кое ги опфаќа реките Радика и Црн Дрим, во периодот јануари-јуни годинава, со целосна оптимизација на сите производни капацитети, во Хидроелектраната „Шпилје“ остварени се добри производни резултати.

Ова го потврдуваат надлежните, додавајќи дека во овој значаен елекроенергетски објект во првите шест месеци од годинава произведени се 69 милиони киловат часови електрична енергија.

– Тоа претставува остварување за 26 отсто на годишниот план, кој е проектиран на 275,5 милиони киловат часови електрина енергија. Исполнетоста на акумулацијата е 85 проценти, што значи има одлична резерва за производство на над 37 милиони киловат часови. Што се однесува до средниот дотек на вода во акумулацијата, тој се движи до 30 метри кубни вода во секунда, велат надлежните.

Според нив, со добра хидрологија во втората половина од годинава, како и со постојната резерва, не е исклучено „ Шпилје“ да го реализира годишниот план во согласност од потребите за електрична енергија.

Би можело да ве интересира

Црногорците проговорија за регионалниот колапс на струјата: Ова не е забележано 30 години

Предраг Петровиќ

Бислимоски: Прекинот на струја во дел од регионот ја потврди неопходноста од инвестиции во енергетиката

Поради колапсот со струјата, во Сараево многу граѓани останаа заглавени во лифтовите

Експлозија на далновод во Црна Гора предизвика прекин на струја, потребни се хеликоптери за поправка

ВМРО-ДПМНЕ: Измените на Законот за Енергетика кои ги предлага ВМРО-ДПМНЕ ќе спречат поскапување на струјата за најголем дел од домаќинствата

Бектеши: Очекувам наредната влада да ја ревидира одлуката за да нема зголемување на цената на електричната енергија