Во декември лани издадени 286 одобренија за градба, нови 423 станови

Од:

Во декември лани се издадени 286 одобренија за градење, што е за 2,1 процент помалку во однос на истиот месец од 2018 година. Предвидена е изградба на 423 станови, со вкупна корисна површина од 32.307 метри квадратни, објави денеска Државниот завод за статистика.

Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 3.460.995.000 денари, што е за 59,4 проценту помалку во однос на декември 2018.Намалената предвидена вредност се должи на фактот дека во претходниот период беше издадено одобрение за градење на експресен пат во Североисточниот Регион.

Од вкупниот број издадени одобренија за градење, 130 (45,4 проценти) се наменети за објекти од високоградба, 56 (19,6. проценти) за објекти од нискоградба и 100 (35 проценти) за објекти за реконструкција.

Од вкупно 286 објекти, на 151 (52,8 проценти) како инвеститори се јавуваат физички лица, а на 135 (47.2 проценти) од објектите се деловни субјекти.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: Општина Бутел ќе добие социјална зграда со 312 станови и нова поликлиника, најави Спасовски

Ана Ололовска

Изградени 3.916 станови од страна на деловните субјекти во 2019 година

Ана Ололовска

Градежните фирми лани потрошиле материјали и енергија од 9,6 милијари денари

Ана Ололовска

Во април издадени 173 одобренија за градење, ќе се градат нови 835 станови

Ана Ололовска

Царовска – Сугарески во Неготино: Се трудиме максимално да ги забрзаме сите проекти и економијата да ја вратиме на старите патеки на раст

Ана Ололовска

Во март издадени 219 одобренија за градење

Ана Ололовска