Градежниците бараат намалување на ДДВ од 18 на 5 отсто за увоз на поскапените градежни материјали

Од:

Намалување на ДДВ од 18 на 5 отсто при увоз на градежни материјали за кои ќе докажат дека се поскапени и доследно спроведување на Законот за облигациони односи во членот 656 за материјали чие поскапување битно влијае на компаниите или на граѓаните, побараа од Здружението на градежништвото, индустријата на градежни материјали и неметалите при Стопанската комора на Северна Македонија.

Како што изјави претседателот на Здружението, Андреа Серафимовски пред почетокот на денешната работна средба на која присуствуваше и министерот за транспорт и врски Благој Бочварски, тема на разговор ќе бидат антикризните мерки во градежништвото заради огромниот пораст на цените на градежните производи и репроматеријалите при јавните набавки каде е пропишана фиксна цена во тек на изведба и јавните набавки каде единствен услов за нејзино добивање е најниската цена, како се одразува поскапувањето на цените на материјалите при изградбата на станови во високо градбата, Законот за јавни набавки и информацијата под кои услови ќе се добива изведбата на патиштата од коридорите 8 и 10 на компанија од странство и каква ќе биде улогата на македонските компании во тој процес. На средбата, како што кажа тој, како градежна фела ќе побараат од министерот да бидат вклучени уште при проектирањето, планирањето па се до изградбата на патиштата од коридорите 8 и 10 и за тоа, посочи, би сакале да добијат цврсти гаранции дека нема да бидат изоставени.

– Само со непосредни средби со министерот можеме конкретно да му го доловивме деловниот амбиент во кој егзистира градежништвото и да му ги презентираме секојдневните проблеми со кои се соочуваат градежниците, но и да покренеме некои активности и постапки и да преземеме некои заеднички инцијативи со цел наредната година да бидеме поспремни и подобри при реализација на капитални инвестиции, изјави Серафимовски пред почетокот на работната средба.

Министерот Бочварски посочи дека Владата е тука за заедно со коморите да дискутира за сите отворени прашање и да разговара за надминување на сите отворени проблеми и предизвици.

– Зголемувањето на бројот на вработени во градежништвото за еден процент годинава е многу значајно зашто излегуваме од една многу тешка година 2020 и расте изградбата на патиштата. За мене се многу значајни ваквите средби и сите предлози кои доаѓаат секогаш наидуваат на внимание и на понатамошна дискусија во Владата и во Министерството со цел да изнаоѓаме решенија и да направиме уште посилен и подобар амбиент во градежништвото, рече Бочварски.

Во зависност од добиените барање, како што кажа, ќе отвори дискусија на Влада или со ресорниот министер за финансии, како и со сите засегнати страни, а потоа ќе одговори на Комората.

– Секогаш стојам за да ги исполнам барањата на Комората за да имаме посилен развој на домашната економија, потенцира Бочварски.

Цените на градежните материјали согласно анализата за периодот од март 2020 до март 2021 година направена од Здружението на градежништвото, индустријата на градежни материјали и неметалите се зголемени енормно. При тоа, како што рече Серафимовски, челичните цевки и профили се поскапени за 66 отсто со најава дека до Нова година ќе се покачат за уште 33 проценти, дрвената граѓа е покачена за 55 проценти, полимер битуменот за 47 проценти, геокомпозитот 45 проценти, …

– Во моментов зголемените цени на градежните материјали се одразуваат во голема мерка и ќе се одразат уште повеќе на цената на становите. Во моментов се многу оштетени компаниите кои работат на јавни набавки во кои главен норматив за добивање на јавната набавка е минимална цена. Проблем се и јавните набавки каде е пропишана фиксна цена за целото време на траење на проектите. Мораториумите за градба во Скопје и поскапувањето на цените на градежните материјали си го направија своето и сега становите поскапуваат. До каде ќе одат поскапувањата зависи од многу фактори, а пред се од куповната моќ на граѓаните и од исплатливоста за градба во одредени подрачја, прецизира Серафимовски.

Би можело да ве интересира

Во февруари издадени 352 одобренија за градба

Ана Ололовска

СГИП и Здружение на градежништво: Скоро две милјарди евра ќе се одлеат на странски компании, домашниот сектор е пред затворање

Бочварски – Трајковски: Градиме преку 850 социјални станови низ државата

А1он

Бочварски: Браната Отиња се гради според предвиденото темпо

Ана Ололовска

Градежништвото чека антикризни мерки, недвижностите атрактивни и во ковид пандемија

Ана Ололовска

Серафимовски: Се надевам дека ќе се даде препорака градежништвото да работи и во недела

А1он