Трендафилов: Министерката за труд да стави потпис на решението за нов претседател на ССМ

Од:

Новоизбраниот претседател на Сојузот на синдикати на Македонија, Слободан Трендафилов денеска упати апел до министерката за труд и социјална политика да стави потпис на решението со кое тој треба да биде впишан во Централниот регистар како нов претседател на ССМ.

– Сакам да упатам апел до министерката за труд и социјална политика да не се меша во внатрешните работи на синдикатите. Конгресот на ССМ во петокот имаше седница на која едногласно бев избран за претседател на ССМ. Согласно Статусот на ССМ, Конгресот е највисокото тело кое разрешува и именува претседатели на ССМ. Тоа вчера беше потврдено и од претставниците на Меѓународната организација на трудот. За жал, Министерството за труд и социјална политика и министерката се ставаат над законите и над конвенциите на МОТ и им треба време да размислат кој да биде претседател на ССМ, изјави Трендафилов, одговарајќи на новинарско прашање по состанокот во Министерството за финансии.

Министерката, како што посочи Трендафилов, треба да креира политики во Министерството и да ги почитува легитимните одлуки на органите и телата на синдикатите без оглед на тоа дали се работи КСС, ССМ, КСОМ.

– Апелирам до министерката тоа да го направи уште денес и да биде направена промената во Централниот регистар затоа што сеуште стои дека претседател ни е Дарко Димовски кој прерано го загуби животот. Се надеваме дека Министерството за труд и социјална политика нема да биде единствениот виновник да не бидат исплатени платите на вработените во ССМ во услови кога преговараме за зголемување на платите во јавниот сектор, рече Трендафилов.

Доколку биде потребно, додаде Трендафилов, уште еднаш ќе го поднесат решението во Министерството и таму уште еднаш ќе го направат изборот, но тогаш и ќе побараат оставка од министерката.

Трендафилов беше избран за нов претседател на ССМ во петокот на Конгрес што се одржа во Скопје. Тој беше единствен кандидат за претседател. Изборот за нов претседател на ССМ уследи откако по кратко боледување на 45-годишна возраст почина дотогашниот претседател Дарко Димовски.

Би можело да ве интересира

ССМ бара да се намали разликата во плати меѓу функционерите и вработените во јавниот сектор

ССМ: Без плата вработените во „Печатница“ која треба да ги печати учебниците и „Службен весник“

Горан Наумовски

Работниците кои беа отпуштени од Комунална хигиена затоа што не доаѓале на работа, ќе се вратат на работа: Отказите биле незаконски

Орце Костов

Трендафилов: Има посериозни доближувања меѓу нашите барања и она што можат да го понудат МФ и Владата

Покачување од 12,55 отсто на платите во јавниот сектор: Синдикатите и Владата блиску до договор

Орце Костов

Слободан Трендафилов избран за претседател на ССМ