Тевдовски: Успешно се реализира Програмата за реформа на управувањето со јавни финансии

Од:

Успешно се реализира Програмата за реформа на управувањето со јавни финансии. Лани беа спроведени повеќето активности предвидени во Акцискиот план, а очекувам годинава да продолжиме со уште позасилено темпо, истакна министерот за финансии Драган Тевдовски на состанокот на Советот за управување со јавни финансии што се одржа во Министерството за финансии.

На денешната седница на Советот се дискутираше за Нацрт – извештајот за годишно следење на спроведувањето на Акцискиот план за Програмата за реформа на управувањето со јавни финансии за 2018 година, за периодот декември 2017 – декември 2018 година и за Нацрт – aкцискиот план за спроведување на Програмата за реформа на управувањето со јавни финансии за 2019 година.

– Во 2018 година нашите напори беа фокусирани на подобрување на законодавството во неколку суштински области: планирање и буџетирање, јавни набавки, јавна внатрешна финансиска контрола и управување со јавниот долг, рече министерот Тевдовски и додаде дека е задоволен од резултатите имајќи предвид дека најголемиот број од предвидените активности, околу 81 отсто, се целосно или делумно завршени.

Направен е, оцени, и значителен напредок во процесот на изготвување нов закон за буџет, кој ќе вклучува одредби за фискални правила и Фискален совет, донесен е нов Закон за јавни набавки што ќе почне да се применува од 1 април годинава, во тек е изготвување на новиот закон за внатрешна финансиска контрола во јавниот сектор, финализирана е стратегијата за развој на јавна внатрешна финансиска контрола за периодот 2019-2021 година, беа донесени измени на Законот за финансиска инспекција во јавниот сектор, Законот за измена на Законот за јавен долг е во собраниска процедура, а подготвена е и Стратегија за реформа на даночниот систем.

Министерството за финансии континуирано работи на подобрување на транспарентноста во управувањето со јавните финансии. Во таа насока е веб апликацијата Граѓански буџет, а во моментов се работи на креирање на порталот „Отворени финансии“. Ставен е во функција и Електронскиот систем за пријавување и евиденција на обврски, а паралелно со реформата на буџетот, продолжуваат реформите на системот за управување со јавни финансии преку воспоставување на нов ефикасен и интегриран информациски систем.

– Реформските процеси ќе продолжат во следниот период, што се рефлектира во новиот нацрт-Акциски план за 2019 година, рече Тевдовски.

Советот за управување со јавни финансии е воспоставен како координативно тело на Владата за следење на спроведувањето на реформите предвидени со Програмата за реформа на управувањето со јавни финансии 2018 – 2021 година.

Во Советот членуваат вицепремиерите Кочо Анѓушев и Бујар Османи, министрите Крешник Бектеши и Дамјан Манчевски, директорот на Царинската управа, Ѓоко Танасоски, Сања Лукаревска, директор на Управата за јавни приходи, Бардул Насуфи, директор на Бирото за јавни набавки, Апостол Симовски, директор на Државниот завод за статистика, Кирил Каранфилов, претседател на Државна комисија за жалби по јавни набавки и Насер Адеми, заменик главен државен ревизор.

Би можело да ве интересира

Новиот извршен директор во СБ Дејвидсе во дводневна посета на земјава

Тевдовски: Со новиот закон за јавни набавки се подобрува вклученоста на малите претпријатија во набавките

ВИДЕО: Економијата на добри патеки, зголемен раст на БДП, намалена стапка на невработеност

Тевдовски: Растот на економијата ќе биде над три проценти

(ВИДЕО) Арсовски: Тевдовски и Заев на месец и половина пред избори ќе ја задолжат Македонија за нови 130 милиони евра

Тевдовски: До 2016 година долгот беше галопирачки, ние го стабилизиравме