Тевдовски: Растот на економијата ќе биде над три проценти

Од:

Министерот за финансии Драган Тевдовски смета дека е реален проектираниот раст на БДП од 3,2 отсто за 2019 година и е оптимист дека растот на економијата годинава постојано ќе биде над три проценти.

-Проектираниот раст од 3,2 процента апсолутно може да се оствари, бидејќи е направен без премногу подигнати очекувања од аспект на членството во НАТО кое ни се случува. Со тоа очекуваме сериозни приливи на дополнителни странски инвестиции и дополнително заживување на економијата. Оптимисти сме дека годинава економијата ќе се движи со стапка повисока од три проценти. Со податоците во 2018 година покажавме дека сме кредибилна институција и дека можеме да го исполните тоа што го проектираме, рече Тевдовски во одговор на новинарско прашање на денешната прес-конференција во Владата.

Според него, намалувањето на извозот во јануари годинава за 1,9 отсто и падот кај земјоделските производи за 26,2 процента се должи на сезонската флуктуација.

-За трговската размена најбитно е што трговскиот дефицит во 2018 година е најнизок во последните 15 години. Ако порано се движеше од 20 до 25 проценти, сега е намален на 17 проценти. Вториот важен параметар е покриеноста на увозот со извоз која во 2011 година беше нешто над 63 проценти, а лани завршивме со покриеност од 76,7 проценти во поглед на трговскиот дефицит што е одлична бројка, потенцира Тевдовски.

Би можело да ве интересира

Новиот извршен директор во СБ Дејвидсе во дводневна посета на земјава

Тевдовски: Со новиот закон за јавни набавки се подобрува вклученоста на малите претпријатија во набавките

ВИДЕО: Економијата на добри патеки, зголемен раст на БДП, намалена стапка на невработеност

(ВИДЕО) Арсовски: Тевдовски и Заев на месец и половина пред избори ќе ја задолжат Македонија за нови 130 милиони евра

Тевдовски: Успешно се реализира Програмата за реформа на управувањето со јавни финансии

Тевдовски: До 2016 година долгот беше галопирачки, ние го стабилизиравме