Тевдовски: Одобрените 420 милиони долари од СБ ќе овозможат праведен раст

Од:

Министерот за финансии Драган Тевдовски го поздрави донесувањето на Рамката за партнерство и оцени дека Светска банка е наш партнер во развојот и подобрувањето на животниот стандард на сите граѓани.

– Со овие средства ќе се поддржат проекти што ќе ги подобрат условите за живот на граѓаните и ќе се постигне праведен раст. Тоа ќе се реализира преку вложување во подобра инфраструктура, подобра деловна клима, подобро образование и други проекти кои ќе продуцираат повисок економски раст, вели Тевдовски.

Бордот на извршни директори на Светска банка денеска ја одобри четиригодишната Рамка за партнерство со Република Северна Македонија, која содржи проекти во вредност од околу 420 милиони. Преку овие проекти ќе се поддржи изградба на инфраструктура, вложување човечки капитал и фискална и одржливост на животна средина.

Проектите се поделени на три области. Првата област ќе го подобри деловното окружување за поконкурентен приватен сектор. Тоа ќе се реализира преку инвестиции во инфраструктурата со кои ќе се подобри поврзаноста. Исто така, предвидени се проекти за подигнување на конкуретноста и иновативноста на фирмите.

Проектите од втората област ќе го поддржат развојот на човечкиот капитал, преку инвестиции во образованието, обезбедување на подобар пристап до социјални услуги за најранливите граѓани и поттикнување на поинклузивно учество на пазарите на труд.

Третата област се однесува на проекти за зајакнување на управувањето со јавните финансии и поголема одржливост на енергетските извори.

Како дел од Рамката за партнерство со земјата, е и проектот со Меѓународната финансиска корпорација (ИФЦ), кој министерот за финансии Тевдовски го договори во рамки на Пролетните средби, а се однесува на поврзување на домашните компании со странските инвеститори.

Еден од проектите од Рамката беше усвоен вчера од Бордот на директори на Светска банка. Станува збор за Проектот за олеснување на трговијата и транспортот помеѓу земјите од Западен Балкан. Тој ќе го олесни тргувањето во регионот и ќе ги намали трошоците за фирмите. Станува збор за проект во вкупна вредност од 140 милиони долари, од кој првата фаза 90 милиони долари. Уделот на Република Северна Македонија во проектот е 30 милиони долари. Проценето е дека преку овој проект извозните и увозните трошоци за фирмите ќе се намалат за околу 10 отсто.

Би можело да ве интересира

Електронски систем за наплата на сите патарини со 13,7 милиони евра

Ана Ололовска

Ребалансот во собраниска процедура, најавена поддршка за повисоки плати и побрз економски раст

Ана Ололовска

Ангеловска го презеде управувањето со Министерството за финансии

Ана Ололовска

Нина Ангеловска – спортистка, „кралица на попустите“ и идна министерка за финансии

Мери Јордановска

Ангеловска: Фискална транспарентност и домаќинското работење со парите на граѓаните

Ана Ололовска

Фирмите добија 196 милиони евра поврат на ДДВ во првото полугодие, за 20 отсто повеќе од лани

Ана Ололовска