ВИДЕО: Рокот за консултации и сугестии на ЕНЕР зголемен од 10 на 20 дена

Од:

Рокот за консултации на Единствениот национален електронски регистар на прописи на Република Македонија – ЕНЕР (ener.gov.mk) се зголемува од 10 на 20 дена, одлучи Владата на последната седница. Одлуката придонесува најголем дел од предлог-законите пред да одат во владина постапка задолжително да се објавуваат на регистарот.

dobivaj vesti na viber

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски истакна дека во период од 20 дена јавните корисници ќе имаат шанса да ги испраќаат своите коментари и на тој начин да се вклучат во креирањето на новите предлог-закони со цел и да го подобрат нивниот квалитет.

– Со оваа одлука на Владата се придонесува и за поголема транспарентност, отвореност, навременост и одговорност при подготовката на предлог-законите. Зголемувањето на рокот за консултации има за цел да поттикне поголема вклученост на граѓаните и на пошироката јавност во подготовката на прописите за коишто тие самите се заинтересирани. На тој начин, креаторите на политиките ќе носат одлуки засновани на аргументи и во консултација со граѓаните, рече Манчевски на прес-конференција.

Додаде дека согласно со програмата на Владата, со целосна примена на ЕНЕР, ќе се овозможи системски и отворен дијалог и со бизнис-заедницата затоа што, рече Манчевски, консултациите придонесуваат за градење меѓусебна доверба, развивање на квалитетот на демократијата, но и подобрување на процесот на креирање на јавните политики.

Појасни дека сите закони кои ќе одат во редовна постапка, задолжително ќе одат на ЕНЕР и дека ќе се залагаат воопшто да нема или, како што рече, само во екстремни случаи да одат предлог-закони во скратена постапка, кога ќе нема друг избор.

– Досегашната пракса беше поинаква. Собранието и претходната Влада најчесто ги носеа законите по скратена постапка. Само во периодот од 2011 до 2016 година над 50 проценти од законите се носени во скратена постапка. Екстремен случај е 2015 година, кога над 70 проценти од сите закони се носени во скратена постапка. Оваа пракса на Собранието и Владата не им давале шанса на граѓаните да коментираат, да даваат свои сугестии и препораки на објавените предлог-законски решенија преку ЕНЕР. Граѓаните не беа вклучени во подготовката на најголем дел на предлог-законите. Тоа време заврши. Консултациите, одговорноста, отвореноста и отчетноста пред граѓаните се врвен политички приоритет на оваа Влада, рече министерот за информатичко општество и администрација.

На новинарско прашање за двосменско работење на институции од администрацијата, Манчевски одговори дека се во постојана консултации со нив и дека засега објавениот список не е проширен со дополнителни институции.

– Доколку се јават, ќе го надополниме и, како што е најавено, примената почнува од 1 септември. Сите проценки кои ги имавме досега и во состаноците со претставниците од овие институции укажуваат на тоа дека нема потреба од нови вработувања, рече Манчевски.

Би можело да ве интересира

Измените на Законот за игри на среќа ќе ја збришат индустријата- без работа остануваат повеќе од 8.000 луѓе

Ана Ололовска

Утврдено законското решение за државната гарантна шема преку Развојната банка, ќе се праќа на усвојување во Собранието

Ана Ололовска

Законот за државна гарантна шема поставен за јавна дискусија на ЕНЕР

Ана Ололовска

Бесими: Законот за буџет е готов и поставен на Енер

Ана Ололовска

На ЕНЕР поставен нацрт закон за прогласување дел од Шар Планина за национален парк

Ана Ололовска

ВИДЕО: На ЕНЕР коментари за сите документи што ги подготвуваат институциите

Ана Ололовска