Речиси сите домаќинства кои се греат на струја ќе се најдат во третиот блок од 630 до 1050 киловат часови

Од:

„Кој троши повеќе, ќе плаќа повеќе, а кој троши помалку, ќе плаќа помалку. Блоковите ќе важат исклучиво во скапата тарифа, рече претседателот на РКЕ, Марко Бислимовски на подготвителната седница за блок-тарифите во пресрет на одлуката за тоа колку ќе плаќаат домаќинствата од 1 јули.

„Ќе се користат истите струјомери, но таму каде што има потреба од поделба на мерно место, апелирам до ЕВН да си ги реши барањата на граѓаните. Читањето и блоковите се направени да бидат делливи со 30. Првиот блок е 210 киловати, вториот блок изнесува од 210 до 630 киловатчасови, третиот од 630 до 1050 киловатчасови, а над оваа потрошувачка е четвртиот блок каде што сметките се доста зголемени. Евтината тарифа е надвор од тие блокови и си останува иста – рече Бислимовски.

Според експертите, во зимскиот период околу 98% од домаќинствата ќе бидат во третиот блок, односно оние кои се греат на електрична енергија. Оние во највискиот блок ќе имаат 70 проценти повисоки сметки.

Би можело да ве интересира

Во ниту еден случај нема да се поскапи парното за домаќинствата, тврдат од Регулаторна

Орце Костов

Бислимоски: Без 200 денари за мрежарина, граѓаните ќе имаа поскапи прв блок и евтина тарифа за 15 отсто

Орце Костов

РКЕ: Неточни се наводите на професорот Трајковски дека мрежарината ги зголемува сметките

Орце Костов

Професор Трајковски: Фиксната мрежарина ги прави сметките поголеми при сите нивоа на потрошувачка

Орце Костов

Бислимоски: За две години се инсталирани фотоволтаици со иста моќност колку РЕК Битола

Орце Костов

Училиштата и градинките ќе плаќаат за 35 отсто поевтино парно, Регулаторот ги намали сметките

Орце Костов