ВИДЕО: 500 и 10 денарка првите пари со новото име, нема да бидат двојазични

Од:

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, информира дека новите банкноти со новото име Република Северна Македоија може да се очекуваат во оптек во јануари 2020 година. Првите пари со новото име што ќе ги користат граѓаните се банкнотите 500 и 10 за кои има распишано тендер.

„Парите ќе се повлекуваат и ќе се пуштаат во оптек во согласност со природниот циклус и потребите. Очекуваме првите банкноти да излезат на почетокот од следната година. Ова е подолг процес, но ние веќе имаме распишано два тендера и очекуваме таа постапка да биде реализирана во согласност со нашите проекции“, рече Ангеловска-Бежоска.

На прашањето дали парите ќе бидат двојазични, таа рече дека засега на првите банкноти со новото име не е предвидено да пишува на албански јазик, но дека во иднина ќе се консултираат со надлежни институции за спроведување на Законот за употреба на јазиците дали ќе има промени.

„На новите пари во согласност со Законот за јазиците ќе бидат застапени мотиви и симболи од албанската култура и тоа е веќе реализирано“, рече Ангеловска-Бежоска.

Целиот процес за замена на парите со старото име ќе трае околу 5 години, а евентуално забрзување на процесот може да се очекува со отворањето на соодветното поглавје од преговорите со ЕУ.

Габриела Димковиќ-Мишевска

Би можело да ве интересира

Народна банка очекува раст на БДП од 3,5 отсто согласно со проекциите

Ана Ололовска

Во јули пад од 2,3 отсто на кредитите кај компаниите, раст од 0,7 отсто кај домаќинствата

Ана Ололовска

Намалување и бавниот раст на работоспособното население предизвик за земјите од регионот

Ана Ололовска

Конференција на Народната банка: Ќе се стимулираат значајни унапредувања на пазарот на платежни услуги во земјава

Ана Ололовска

Гувернерката во Брисел: Позитивни оцени од ЕК за монетарната политика, продолжуваме интензивно да работиме на јакнење на финансиската стабилност

Ана Ололовска

Ангеловска-Бежоска и Тевдовски на Економскиот и финансиски дијалог меѓу ЕУ и Западен Балкан и Турција

Ана Ололовска