Просечната нето плата во Црна Гора во јуни 708 евра, за 2,1 отсто пониска

Од:

Просечната нето плата во Црна Гора во јуни изнесувала 708 евра и е за 0,3 отсто помала од претходниот месец, покажуваат податоците на црногорската статистичка агенција Монстат.

Ако се земе предвид дека потрошувачките цени во јуни во однос на мај пораснале за 1,8 отсто, произлегува дека реалната заработка забележала месечен пад од 2,1 отсто, се објаснува во соопштението на Монстат.

Во однос на јуни 2021 година, просечната јунска нето плата е зголемена за 33,6 отсто.

Просечната бруто-плата по вработен во јуни изнесувала 873 евра.

Монстат објави и дека просечната бруто-плата по вработен во вториот квартал годинава, во однос на првиот квартал, бележи намалување од 0,3 отсто.

Извор: МИА

Би можело да ве интересира

Просечната нето плата во март 34.925 денари

Горан Наумовски

Просечната плата во февруари 33.720 денари

Просечната нето платата во јануари 33.943 денари

Ковачевски се пофали: Успеавме, просечната плата е 34.000 денари

Горан Наумовски

Украинец и Унгарец уапсени на Прешево-Табановце со 268.000 евра

Несуден шверцер во чорапи сокрил 59.000 евра