Поевтино парно греење

Од:

За 4,69 проценти пониска цена за парно греење од денеска ќе плаќаат домаќинствата приклучени на системот на компанијата „Балкан енерџи“, а останатите нејзини потрошувачи за 16,60 проценти.

За потрошувачите кои го користат дистрибутивниот систем на „ЕЛЕМ енергетика намалувањето на цената на топлинската енергија е линеарно и изнесува 4,09 проценти. Домаќинствата, пак, корисници на дистрибутивната мрежа „Скопје Север“, ќе плаќаат парно со пониска цена за 0,48 проценти, а тие од категоријата останати за 5,2 проценти.

Според Регулаторната комисија за енергетика, намалувањето на цената на парното се должи на поволната состојба од минатата година со намалените трошоци за производство на топлинска енергија, претежно заради проектираната цена на природниот гас и потрошената количина.

Најголем дел од потрошувачите во Скопје ги опслужува „Балкан енерџи“. Цената на парното за корисниците на оваа компанија заедно со претходните две намалувања за една година кај домаќинствата е пониска за 21 процент, а за категоријата останати корисници за 34 проценти.

Би можело да ве интересира

ЕСМ во следните 10 години ќе ги снабдува скопјани со парно греење

Орце Костов

Завршува грејната сезона и кризната состојба во енергетиката

Граѓани од населба Автокоманда повторно на протест, незадоволни се од новиот снабдувач со топлинска енергија

Ана Ололовска

ЕСМ: Греењето во Скопје ќе биде исто за сите потрошувачи , од 6 до 22 часот

Видео: Млаки радијатори, се штеди ли на греење, ќе поскапи ли парното?

Анита Петровска Рајковиќ

ЕСМ Снабдување со топлина: Добивање на фактурата на меил е најсигурен и најеколошки начин на достава на сметките

Ана Ололовска