На почетокот на наредната година минималната плата ќе се зголеми за најмалку 10 отсто, вели Бектеши

Од:

На почетокот на наредната година минималната плата ќе се зголеми за најмалку 10 отсто, рече денеска министерот за економија Крешник Бектеши.

Инфлацијата во делот на прехраната би требало да биде околу 5 – 6 отсто, а генералната, рече Бектеши, од 7 – 8 проценти.

Според него, почнувајќи од јули годинава, зголемувањето на платите го надминува зголемувањето на инфлацијата.

-Согласно сите податоци и методологијата утврдена од страна на Владата за зголемување на платите, почнувајќи од минималната плата, на почетокот на наредната година согласно сите податоци и тие што ги имаме како институции, минималната плата ќе се зголеми со минимум 10 отсто, пошто имаме 14 проценти зголемување на просечната плата. Инфлацијата би требало да биде околу 5 – 6 отстово делот на прехраната, а генералната од 7 – 8 проценти. На таков начин, зголемувањето на платите го надминува зголемувањето на инфлацијата, почнувајќи од јули годинава. Зголемувањето ќе биде уште поголемо до крајот на годината и со одлуките на Владата, но и со праксите и начините како работат посебно поголемите маркети, истакна Бектеши по денешната посета на логистичкиот центар на „КАМ“ во општина Илинден.

Министерот укажа на последната објава од Заводот за статистика според која, просечната плата е зголемена за 14,1 отсто во споредба со јули минатата година.

Би можело да ве интересира

Бектеши: Струјата нема да поскапи, цената останува иста и по 1 јануари

Битиќи: Ќе им ги зголемиме платите на судиите кога граѓаните нема да чекаат по шест години за своите предмети

Орце Костов

По „гарантирани цени“ ќе се пазари и за Нова година, акции ќе може да прават и производителите

Орце Костов

Матични лекари: Не бараме покачување на платите од 78 отсто, туку приближно 10 проценти

Орце Костов

Ќе се намалат цените на храната, а маркетите наместо 40 отсто ќе имаат рабат од 10 отсто

Орце Костов

Бектеши: На трговците со овошје и зеленчук македонскиот пазар да не им биде резерва за снабдување