На „Инвеститорискиот ден“ склучени најголем број трансакции годинава

Од:

На Македонската берза денеска се одржа „Инвеститорски ден“ на кој се склучија вкупно 262 трансакции што е најголем број на склучени трансакции во еден ден годинава.

Инвеститорискиот ден се организира втора година по ред, а на овој ден сите домашни физички лица имаа можност да тргуваат со акции без да ги платат провизиите кон Берзата, Централниот депозитар на хартии од вредност и овластените пазарни учесници во износ на остварен промет до 10.000 евра.

– Вкупниот промет од тргување во БЕСТ системот со акции денес надмина 640 илјади евра, односно изнесува околу 40 милиони денари што е зголемување за повеќе од 45 проценти во споредба со просечниот дневен промет во БЕСТ во 2021 година. Дополнително, денес во БЕСТ системот на Берзата се внесени вкупно 432 налози за тргување, што претставува најголем број на внесени налози во берзанскиот систем за тргување во текот на оваа година, информира Македонската берза.

Оттаму посочуваат дека вториот најголем број на трансакции на дневно ниво оваа година изнесува 216 трансакции, а просечниот дневен број на трансакции 84.

Во иницијативата „Инвеститорскиот ден“ вклучени се осум од вкупно десет членки на Берзата (Еурохаус, Инвестброкер, Комерцијална банка, НЛБ Банка, Стопанска банка Скопје, ТТК Банка, Фершпед брокер и Шпаркасе Банка Македонија) и Централниот депозитар за хартии од вредност. Иницијативата има поддршка и од Комисијата за хартии од вредност.

Би можело да ве интересира

Почнува реализацијата на „Вирови“ – најголемата директна гринфилд инвестиција во македонската економија

Ана Ололовска

„ТАБ МАК“ Пробиштип со нов инвестициски циклус од 30 милиони евра

Ана Ололовска

Заев: Со новата инвестиција на „Текнопанел“ се отвораат 120 нови работни места со просечна плата над 33.500 денари

А1он

Штипскиот регион еден од најатрактивните за инвестиции

А1он

Директорот на Агенцијата за странски инвестиции Павлески судија на престижните награди „Go Global”

А1он

Биогасната електрана Сарамзалино ќе биде пуштена во април, градежните активности во тек

Ана Ололовска