Исплатата на јулските пензии ќе започне на 27 јули

Од:

Владата на денешната седница ја усвои и Информацијата за исплата на пензии за месец јули 2022 година со задолжување на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 26 јули, а деловните банки од 27.07.2022 година да обезбедат пензионерите да може да располагаат со јулските пензии преку мрежата на банкомати и трговската мрежа.

Како што информираат од Владата, готовинската исплата на пензиите, за клиентите кои не користат картички, според постигната согласност од банките ќе се спроведе во четири групи (4 дена) во сите отворени филијали и експозитури на банките, согласно следниот распоред:

– За пензии со висина до 11.000 денари, исплатата да се изврши на 27.07.2022 година (среда);
– За пензии со висина 11.001-14.000 денари, исплатата да се изврши на 28.07.2022 година (четврток);
– За пензии со висина 14.001-18.000 денари, исплатата да се изврши на 29.07.2022 година (петок), и
– За пензии со висина над 18.001 денари, исплата да се изврши на 01.08.2022 година (понеделник).

Би можело да ве интересира

Исплата на пензиите од 28 март

Ана Ололовска

Советот за социјална сигурност усвои зголемување од 8,4 проценти на пензиите

Пензиите во март ќе се зголемат за 8,4 проценти

Исплата на пензиите од 30 јануари

Ана Ололовска

Ковачевски: Од утре исплата на јануарската финансиската поддршка за пензионерите, од март ново усогласување на пензиите

Ана Ололовска

За барањето минимална пензија да биде 20.000 денари ќе се решава во 2023 година

Маја Илиевска-Пачемска