Исплата на пензиите од 30 јануари

Од:

На денешната седница, на предлог на Министерството за труд и социјална политика, Владата на Република Северна Македонија ја разгледа и усвои Информацијата за исплата на пензиите за месец јануари 2023 година.

Задолжен е Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 27.01.2023 година, при што се препорачува на деловните банки да обезбедат, пензионерите да може да располагаат со јануарските пензии преку мрежата на банкомати и во трговската мрежа од 30.01.2023 година, известуваат од Владата.

Се препорачува на деловните банки, преку филијалите и експозитурите на банките, да обезбедат готовинска исплата на пензии за клиентите кои не користат картички, во четири групи, според висината на пензијата и тоа:

за пензии со висина до 11.000 денари, исплатата да се изврши на 30.01.2023 година (понеделник);
за пензии со висина 11.001-14.000 денари, исплатата да се изврши на 31.01.2023 година (вторник);
за пензии со висина 14.001-18.000 денари, исплатата да се изврши на 01.02.2023 година (среда) и
за пензии со висина над 18.001 денари, исплатата да се изврши на 02.02.2023 година (четврток).

Би можело да ве интересира

Ковачевски: Пензиите ги зголемивме на историско ниво, има 100 милиони евра повеќе за 2024 и антикризни мерки, поддршката е системска, а не предизборна

СДСМ: Колку во Скопје што има бесплатен превоз толку ДПМНЕ и пензиите ќе ги качи

Мицкоски: Владата на ВМРО-ДПМНЕ ќе ги зголеми пензиите линеарно од 5.000 денари за сите пензионери во Македонија

Нема веќе предвремена исплата, пензиите како пред пандемијата

Катерина Ѓуровски

Делчевските пензионери маршираа низ градските улици барајќи линеарно покачување на пензиите

Тренчевска: 18.000 денари е нереална сума во моментов, 13.300 денари ќе биде најниската пензија од септември

Орце Костов