Индустриското производство во февруари зголемено за еден отсто

Од:

Индустриското производство во февруари годинава во однос на февруари лани е зголемено за еден отсто, соопшти Државниот завод за статистика.

Вкупно, во првите два месеца од 2022, во споредба со 2021 година, пак, е помало за 0.5 отсто.

Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во февруари 2023 година, во однос на февруари 2022 година, бележи опаѓање од 1.3 %, во секторот Преработувачка индустрија намалување од 2.6 %, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација има пораст од 45.4 %.

Намалувањето во секторот Преработувачка индустрија е резултат, пред сѐ, на намаленото производство во следните оддели: Производство на прехранбени производи, Производство на облека, Производство на хемикалии и хемиски производи, Производство на производи од гума и производи од пластични маси, Производство на метали, Производство на фабрикувани метални производи, освен машини и опрема, Производство на електрична опрема и Производство на машини и уреди, неспоменати на друго место.

Според главните индустриски групи, производството во февруари 2023 година, во однос на февруари 2022 година, бележи пораст кај Енергија за 36.9 %, Капитални производи за 8.9 % и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 9.8 %, додека опаѓање има кај Интермедијарни производи, освен енергија за 19.6 % и Трајни производи за широка потрошувачка за 12.7 %.

Би можело да ве интересира

Вкупниот прометот во индустријата во април намален за седум отсто

Намален прометот во индустријата

Зголемен бројот на работниците во индустријата

Пад на индустриското производство во јули

Горан Наумовски

Индустриското производство во март зголемено за 1.3 отсто

Горан Наумовски

Раст од 4,7 проценти на индустриското производство во ноември годинава

Ана Ололовска