ЕСМ: Блок 1 на РЕК Битола повторно ставен во функција

Од:

Блок 1 на РЕК Битола од вчера попладне е повторно ставен во функција. Постројката беше синхронизирана со македонскиот електроенергетски систем во 17:43 часот и испорачува електрична енергија.

„Блокот беше плански исклучен од мрежа заради повеќе интервенции на различни позиции со цел зголемување на стабилноста на постројката. Минатата година, за разлика од претходно, не се извршија класични ремонти на блоковите во летниот период кои предвидуваат запирање на производството од најмалку еден месец заради актуелната енергетска криза во која се наоѓа државата. Наместо тоа, се интервенира на позиции утврдени од стручни лица во комбинатот кога ќе се укаже можност за тоа или кога е неопходно заради зачувување на стабилноста на постројките“, велат од ЕСМ.

Согласно планот за производство на АД ЕСМ и Подружница РЕК Битола, во текот на следната недела ќе биде исклучен Блок 2 на РЕК Битола. Ќе се реализираат активности за нега и санација на постројката кои планирано е да траат десетина дена.

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Талевски: Десет дена молк по тешката хаварија на БЛОК 3

Ана Ололовска

ЕСМ ќе врати средства во Буџетот што ќе се пренаменат за нови мерки за помош на граѓаните

Блок 3 на РЕК Битола попладнево ќе биде исклучен од дистрибутивната мрежа

Повторно е вклучен Блок 2 од РЕК Битола

Катерина Павлова-Николовска

АД ЕСМ во јануари и февруари го зголеми производството за 50 отсто во споредба со истиот период лани

Ана Ололовска

Блок 2 на РЕК Битола исклучен во следните две недели