Доларот зајакна, еврото ослабе

Од:

На валутните пазари, вредноста на доларот во однос на кошницата валути порасна минатата недела бидејќи инфлацијата во САД останува висока, па се очекува американската ФЕД да ги зголеми каматните стапки подолго од првично проценето. Индексот на доларот, кој ја следи вредноста на САД во однос на шесте најважни светски валути, минатата недела зајакна за 0,5 отсто, на 106,65 поени. Истовремено, доларот зајакна за 0,7 отсто во однос на европската валута, па цената на еврото се лизна на 1,0510 долари.

Курсот на доларот порасна и во однос на јапонската валута, за 0,15 отсто, на 149,55 јени. На почетокот на неделата, доларот беше под притисок бидејќи неколку претставници на американската централна банка изјавија дека клучните каматни стапки можеби нема да треба дополнително да се зголемуваат. Но, во втората половина од неделата, доларот закрепна бидејќи се покажа дека инфлацијата во САД е сè уште висока. Во септември, имено, потрошувачките цени се зголемија за 0,4 отсто на месечно и за 3,7 отсто на годишно ниво, што е нешто повеќе од очекувањата на аналитичарите.

Базичната стапка на инфлација, без цените на храната и енергијата, очекувано се зголеми за 0,3 отсто на месечно и 4,1 отсто на годишна основа. Тоа е сепак далеку над целното ниво на американската централна банка од 2 отсто, па повторно почнаа шпекулациите за дополнително зголемување на каматните стапки на ФЕД.

Дотолку повеќе што новите податоци покажаа дека продажните цени во септември пораснаа над очекувањата. Дури и ако ФЕД повторно не ги зголеми каматните стапки, тие ќе останат на покачени нивоа уште подолг период поради бавното олабавување на инфлацијата, велат аналитичарите.

Како резултат на тоа, приносите на државните обврзници повторно се зголемија на крајот на неделата, што го поддржа зајакнувањето на доларот. Шпекулациите за каматните стапки, како и новите економски показатели, ќе продолжат да зависат од тоа како ќе се движи вредноста на доларот во однос на другите најважни светски валути.

Би можело да ве интересира

Доларот зајакнува петта недела по ред

Светски берзи: Доларот ослабе, цената на нафтата порасна

Катерина Ѓуровски

Светски берзи: Зајакнат доларот, цената на нафтата порасна

Доларот зајакна, цената на нафтата порасна

Катерина Ѓуровски

Бесљими: Ние сме за преоден рок, нема да има казна за користење динари

Доларот зајакна, цената на нафтата расте