Бислимоски: Како држава имплементиравме се што бара ЕУ од нас кога е во прашање енергетиката

Од:

Регионот ја преброди енергетската криза со капацитети изградени од времето на поранешната држава Југославија. Требаше да се случи криза, за политичарите да сфатат колку е важно да се инвестира во енергетски капацитет кои се дефинираат како стратешки, истакна претседателот на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) Марко Бислимоски, на панелот „Како да се стигне до ветената земја на зелена енергија“ што е во рамките на меѓународниот настан „Лидерски дијалог во Југоисточна Европа“ 2023 Beyond International Expo, што се одржува во Солун.

-На крајот од кризата можеме да заклучиме дека стабилноста во испораката не беше доведена во прашање, туку цената која беше неколку кратно зголемена на берзите беше клучен тригер за компаниите да започнат со агресивното инвестирање во обновливи извори. За само една година, инсталираниот капацитет преку приватната иницијатива е зголемен за 8 отсто, а ова година очекуваме да стигне и до 15 отсто. Елдорадото на инвестиции во обновливи извори ја намали увозната зависност на земјава која од 30, сега е намален на само 11 отсто, изјави Бислимоски.

Соговорниците од енергетскиот сектор, меѓу кои и универзитетските професори, како и високи политички претставници од земјите од регионот се сложија дека кризата ја „разбуди“ Европа која, пак, подготви економски – инвестициски план со фокус на енергетиката и финансиски пакет за поддршка за економиите за амортизација на ефектите од енергетската криза кои се директна последица од војната.

-Ние, како држава имплементиравме се што бара Европската Унија од нас кога е во прашање енергетиката, затоа верувам дека ЕУ драматично ќе ја зголеми финансиската поддршката кон земјите од Балканот, рече Бислимоски.

Меѓународниот настан „Лидерски дијалог во Југоисточна Европа “ 2023 Beyond International Expo, се одржува од 24 до 26 мај во Солун.

Би можело да ве интересира

Во ниту еден случај нема да се поскапи парното за домаќинствата, тврдат од Регулаторна

Орце Костов

Бислимоски: Без 200 денари за мрежарина, граѓаните ќе имаа поскапи прв блок и евтина тарифа за 15 отсто

Орце Костов

РКЕ: Неточни се наводите на професорот Трајковски дека мрежарината ги зголемува сметките

Орце Костов

Професор Трајковски: Фиксната мрежарина ги прави сметките поголеми при сите нивоа на потрошувачка

Орце Костов

Бислимоски: За две години се инсталирани фотоволтаици со иста моќност колку РЕК Битола

Орце Костов

Училиштата и градинките ќе плаќаат за 35 отсто поевтино парно, Регулаторот ги намали сметките

Орце Костов