Бектеши: За уште 35 денари се зголемува откупната цена на тутунот, носиме одлуки во интерес на тутунарите

Од:

Откупната цена на тутунот од прва класа „ароматичен“ тутун од реколтата за 2023 година ќе биде повисока за дополнителни 35 денари, соопшти Министерството за економија. Одлуката е усвоена на седница на Владата и за неа на Фејсбук објави министерот Крешник Бектеши.

Како што информира Министерството за економија, оваа одлука по нивно мислење беше усвоена на денешната седница на Владата.

-Со оваа одлука се одобрува барањето на Тутунски комбинат АД Прилеп за зголемување за 35 денари на откупната цена на тутунот прва класа „ароматичен“ тутун од реколтата за 2023 година да им се исплати на тутунарите. Носиме одлуки во интерес на тутунарите, наведе министерот Бектеши.

Би можело да ве интересира

Тутунот се расадува, се предвидува добра производствена година

(ВИДЕО) Филипче: Нови субвенции за тутунопроизводителите по 6.000 денари за секој хектар тутун

Откупувачите ги потпишаа анексите со зголемена цена на тутунот, откупот веднаш се интензивираше

Николовски: Тутунарите утре добиваат анекси на договорите, со зголемена цена од 365 денари на целокупната предадена количина тутун

Земјоделски инспекторат: Тутунарите да не прифаќаат усни најави, откупувачите да испратат писмени анекси за зголемени откупни цени на тутунот

Во Прилеп се очекува да се интензивира откупот на тутунот