Бектеши: Ќе се крати бројот на членови во управните и надзорните одбори во јавните претпријатија, за прв пат преку јавен повик ќе се бираат нови кадри

Од:

На предлог на Министерството за економија Владата на денешната седница го усвои Предлог -законот за изменување и дополнување на Законот за јавни претпријатија со кој се намалува бројот на членови во управните и надзорните одбори во јавните претпријатија.

dobivaj vesti na viber

Согласно новото законско решение бројот на членови на управните одбори се намалува од сегашните 15, на 7 членови , односно 5 во помалите општини, а бројот на членови во надзорните одбори на јавните претпријатија се намалува од сегашните 5 на 3 членови, објави министерот за економија Крешник Бектеши на својот Фејсбук профил.

Дополнително со измените и дополнувањата, се регулира постапката за избор на членовите на управни и надзорни одбори и висината на надоместокот.

„Новата регулатива треба да го подобри и изборот на кадри за тие позиции како и да воведе ред во висината на надоместокот кој го земаат членовите на управни и надзорни одбори.

Со Предлог -законот за изменување и дополнување на Законот за јавни претпријатија се воспоставува транспарентност при постапката за избор на членови на управни и надзорни одбори во јавните претпријатија, како и мерит процедура при селекцијата и именувањето.

Според законското решение, за првпат станува законска обврска објавувањето на јавен повик за членови на управни и надзорни одбори на јавни претпријатија и тоа на веб -страните на Владата, односно општината или Градот Скопје и на веб- страната на самото јавно претпријатие три месеци пред истекот на мандатот на актуелниот состав.

На јавниот повик ќе може да аплицираат сите граѓани кои ги исполнуваат законските услови за членови на управни и надзорни одбори.
Со предложените законски измени се очекува подигнување на стручноста и професионалноста при управувањето и надзорот на работењето на јавните претпријатија.

Со измените во Законот за јавни претпријатија се зајакнуваат критериумите кои треба да ги исполнуваат идните членови на управни и надзорни одбори во делот на образованието и работното искуство.

Исто така се воведува законска обврска за формирање на Комисија за селекција, која на најтранспарентен начин ќе ја врши постапката за селекција на сите пријавени кандидати.

Дополнително, Предлог- законот пропишува и услови за разрешување на членовите на управните и надзорните одбор на јавните претпријатија.
Со овие измени се очекува зголемување на ефикасноста во работењето на јавните претпријатија и намалување на секое политичкото влијание при изборот на членови на управни и надзорни одбори во јавните претпријатија, а ќе се овозможи поефикасно управување и надзор на работата на јавните претпријатија, а со тоа и подобрување на услугите кои им се пружаат на граѓаните“, се наведува во соопштението од Министерството за економија.

Би можело да ве интересира

Бектеши: Со новиот Правилник за обновливи извори создадовме услови секое домаќинство и деловен субјект да може да постави фотоволтаик

Средба Бектеши- Ибрахимај: Со зголемување на соработката помеѓу Македонија и Албанија до полесно надминување на кризата

А1он

Бектеши: Носиме мерки за заштита на граѓаните, но одредени општини ја злоупотребуваат електричната енергија на товар на домаќинствата

А1он

Бектеши: Има доволна количина брашно, нема простор за паника кај граѓаните за непотребно купување

Бектеши: Лебот, зејтинот и брашното ќе се продаваат по набавна цена, профитната маржа на големо замрзната на 4%, а на мало 3%

А1он

Месари манипулативно зголемиле цени, а маркети повлекле производи за да ги продаваат поскапо

Кристијан Ландов