Анѓушев на европски форум за енергија во Атина: Потребни се технички решенија за енергетската криза

Од:

Кризата со електричната енергија и целата енергетска транзиција може да се реши со технички решенија, а не со административни, изјави сопственикот на ФЕРОИНВЕСТ и поранешен вицепремиер за економија, проф. д-р Кочо Анѓушев, на Форумот за енергија во Атина, организиран од Енергетската заедница.

Според Анѓушев, техничките решенија треба да овозможат производството на електрична енергија од обновливи извори да биде организирано така што енергијата ќе биде достапна тогаш кога е барана и кога има потрошувачка за неа.

Непланското градење електрани од обновливи извори, односно градење само на електрани на сонце, што е појава во регионот, но и низ цела Европа, нема да може да ја замени електричната енергија од термоелектраните, кои во иднина треба да се напуштаат.

– За да има вистинска енергетска замена, потребни се електрани на сонце, ветер, вода и биогас, како и поставување на големи батериски системи за складирање, за да може електричната енергија од обновливи извори која се произведува само во одредени периоди на денот, правилно да се распореди до потрошувачите во текот 24-те часа – порача Анѓушев пред присутните енергетски чинители од регионот и Европа, вклучително од Енергетската заедница од Виена и од Европската комисија.

Секоја држава треба стратегиски да ги води изградбите на новите електрани, а на инвеститорите да им го олесни, некаде и законски да го реши, поставувањето на батерии за складирање на вишоците електрична енергија, и во овие делови Анѓушев го гледа придонесот на административните мерки, односно како поддршка на техничките решенија.

ПР Текст

Би можело да ве интересира

Анѓушев: Силно ги негирам сите сомневања изразени од Стејт департментот, ќе ја обжалам одлуката

Анѓушев на одбележувањето 20 години Фероинвест и Брако – обединување на стопанството, ЗЕК, силни партнерствава, градење кадри

Ангел Анѓушев од Грин Машинс на Бизнис форум во Тирана: На команиите од регионот им треба државна поддршка за технолошки напредок и јавни набавки кои се транспарентни и конкурентни

СКСМ: Награди за КИФ, Анѓушев и регионалните комори во Битола и Прилеп

Влада: Нема правен основ за одговорност на Анѓушев

Анѓушев: Јас не го контролирам Парламентот, канцелариите за странски инвестиции ќе бидат отворени кога законот ќе помине на Парламент

Маја Илиевска-Пачемска