„Зад стоговите сено” доби десет награди на Грчката филмска академија

Од:

Долгометражниот игран филм „Зад стоговите сено” на грчката режисерка Асимина Проедроу, реализиран во копродукција меѓу Грција, Германија и Македонија, доби десет награди на годишната церемонија на Грчката филмска академија, што се одржа на 27 јуни во Атина.

Филмот беше номиниран во 17 категории и освои десет награди – за најдобар филм (за продуцентите), за режија, за најдобар дебитант (за режисерката), за сценарио, за фотографија, за главна машка улога, за споредна машка и споредна женска улога, за монтажа и за дизајн на звукот.

Наградите на Грчката филмска академија 2023 или Грчките Ирис награди се збир на награди кои секоја година ги доделува Грчката филмска академија за извонредност на филмските достигнувања во грчката кинематографија.

„Зад стоговите сено” доби десет награди на Грчката филмска академија

Филмот „Зад стоговите сено“ е реализиран како копродукција меѓу Грција, Германија и Северна Македонија. Македонски продуцент е „Сектор филм“, предводен од продуцентите Владимир Анастасов и Ангела Несторовска. Премиерата на филмот се одржа на Филмскиот фестивал во Солун, во ноември минатата година, каде доби шест награди. Веднаш потоа беше награден за најдобар дебитантски филм на фестивалот во Гоа – Индија.

Снимањето на филмот се одвиваше на територијата на Грција и на локации во Дојран и Гевгелија во Северна Македонија во текот на 2021 година, кога сѐ уште беа на сила ковид-протоколите. Дејствието на филмот се одвива во 2015 година. Приказната во филмот зборува за рибар кој живее во село на границата помеѓу Грција и Северна Македонија.

Филмот беше поддржан како малцинска копродукција од страна на Агенцијата за филм на РСМ и од Европскиот фонд за копродукција и дистрибуција на кинематографски и аудиовизуелни дела на Советот на Европа – Еуримаж. Главен продуцент е „Аргонаутс продукција“, која соработуваше со „Сектор филм“, продуцентска куќа од Скопје, и „Фикшн парк“ од Германија.

Покрај културолошката димензија, снимањето на филмот има и пошироко значење, бидејќи претставува прва соработка помеѓу грчките и македонските филмаџии по потпишувањето на Преспанскиот договор.

Би можело да ве интересира

Фејми Даут награден за најдобра камера за филмот „Бизнисот на Задоволството“ на филмски фестивал во Тирана

Десет млади од Македонија на Филмскиот фестивал Џифони во Италија

Почнува тринаесеттото издание на „Анимакс Скопје Фест“

Вечерва започнува 10. Филмски фестивал за млади „Џифони Македонија“

„Скејтањето не е за девојчиња“ на Дина Дума со две награди на Сараевскиот филмски фестивал

Специјална награда за „Сестра“ на Дина Дума на престижниот фестивал во Карлови Вари