Во Вевчани ќе биде промовинарана најновата поетска збирка на Димче Шипинкароски

Од:

Утре навечер (19,30) во Вевчани, во црковниот храм Свети Никола, ќе биде промовирана најновата поетска збирка на Димче Шипинкароски, “Татковиот анманет”, издадена од Здруженето за литература,култура и наука “Бран” од Струга.

Димче Шипинкаровски е овогодишен добитник на наградата од престижната поетска манифестација “Антево Слово”, која се доделува во чест на истакнатиот македонски поет Анте Поповски.

Уредник на изданието е Борче Панов, додека профсор д-р Христо Петрески, претседател на Друштвото на писателите на Македонија, во посебна рецензија, прави осврт на творештвото на Шипинкаровски.

Промотори на збирката ќе бидат професор д-р Христо Петрески, кој ја напиша и рецензијата зан јнигата, каком и Мишо Китаноски и Веле Митаноски.

Покрај насловната песна, посветена неговиот покоен татко, писателот, поет и есеист Петко Шипинкаровски, Димче Шипинкаровски, остава белег во македонската поетска ризница, уште и со песните “Испустено огниште”, и “Голем ангелу од Небрегово”, посветени на Блаже Конвски, потоа “Нож в грб”, посветена на Коле Чашуле, како и со бројните лирски записи, како во песната “Вака зјдвит сонцето во Струга”.

Рецензентот, Петрески, го претставува поетот Шипинкароски, како еден од новите современи македонски автоот и радоста на создавањето”.

Би можело да ве интересира

Промоција на книга од папата Франциск на македонски јазик

Промоција на романот „Мина“ од Игор Анѓелков

„Македонска историска читанка“ – нова книга на публицистот Иван Глигоровски

А1он

Промовирани две книги од Славе Катин во Торонто

А1он

Промоција на „Математичка поезија“ од Даниела Андоновска-Трајковска

Објавена книгата „Раѓањето на мултипартизмот“ од Ѓорѓи Спасов

Жарко Настоски