ВИДЕО: Македонски павилјон на Прашкото Квадриенале

Од:

Во индустриската палата, изложбениот простор каде што се одржува Прашкото Квадриенале за перформанс дизајн и простор, денеска ќе биде официјално отворен павилјонот на Република Северна Македонија кој е насловен „Оваа зграда зборува (на)вистина“.

Автор на павилјонот е Филип Јовановски, кураторка е Ивана Васева, а комесар е Фросина Зафировска, директорка на Музеј на град Скопје, институција носител на проектот.

Павилјонот се состои од просторна инсталација со перформативен дел со актерката Кристина Леловац, која е дел од „Изложбата на земји и региони“ и се изведува секој ден од 13 часот; кратко видео насловено „Кино Култура“ кое е дел од архитектонската изложба на простори за изведувачки уметности (Performance Space Architecture Exhibition) и двојазична публикација.

Отворањето ќе биде одбележано со настап на актерката Кристина Леловац во рамки на просторната инсталација, а потоа ќе следува промоција на публикацијата со настап на Телемама.

Би можело да ве интересира

Момче оштети слика на Пикасо вредна 20 милиони фунти

Татјана Ташкова

Шестоодделенка е најмлад уметник за тетоважи во Сингапур

Татјана Ташкова

Современа куќа во духот на старите времиња

Ана Ололовска

Иваноска со изведувачкиот перформанс Лесна_Акумулација на капитал, Прља со Субверзија во црвено и Јовановиќ со Протестен споменик

Ана Ололовска

Наградени најдобрите уметнички дела создадени од амбалажен отпад

Ана Ололовска

Откриена спомен – бистата на Мартиноски во Букурешт

Ана Ололовска