Утре започнува шестото издание на мултимедијалниот фестивал ArtArea/Артерија

Од:

Утре во 19 часот, во кафе-книжарницата „Буква“ започнува шестото издание на мултимедијалниот фестивал ArtArea/Артерија.

ArtArea/Артерија е мултимедијален фестивал што ја поттикнува и промовира современата парадигма на интегративно и интерактивно културно дејствување. Фестивалот ја пресретнува јасната општествена потреба за формирање и одржување зони на пресек на различните културно-уметнички полиња.

Според своите план и програма, фестивалот претставува тридневен комплекс од јавни културни настани, обединети околу културната интермедијалност, односно поврзувањето на различните уметнички јазици, медиуми и практики: книжевност, музика, изведбени уметности (театар, перформанс), визуелни уметности (фотографија, филм, илустрација, цртеж, плакат, анимација), ракотворство итн.

И оваа година, во три фестивалски денови од 9 до 11 септември во кафе-книжарницата „Буква“ ќе се вкрстат различни креативни медиуми.

Посетителите ќе имаат можност да видат изложба на фотографии, неколку книжевни промоции, дискусии, театарски перформанс, концерт, музика и дружење…

Фестивалската програма ја осмислува и остварува редакцијата на издавачката куќа Бегемот, заедно со повеќе редовни и проектни соработници (поединци и организации), активни во различни области на културата. Фестивалот се одржува со поддршка од Министерството за култура и кафе-книжарницата „Буква“, каде што и се одвива целата фестивалска програма.

Би можело да ве интересира

Почина сликарот Таки Павловски

Ана Ололовска

Започна 15-та јубилејна Меѓународна графичка работилница „Софија“ во Богданци

Ана Ололовска

Зоран Попоски изложува на Месецот на дигитална уметност во Париз

Ана Ололовска

Изложба на проширено кино „Терански Фрагменти“

Ана Ололовска

Избрани четворицата финалисти за наградата ДЕНЕС за млад визуелен уметник до 35 години

Ана Ололовска

Македонските уметници може да учествуваат во изработка на мурал за иднината на Европа

Ана Ололовска