Претставена книгата „Да не бидам покусо“ од Звездан Георгиевски

Од:

Синоќа, на манифестацијата Летни уметнички ноќи на улица Самоилова,во организација на „Култура 365“, беше претставено најновото прозно дело од Ѕвездан Георгиевски, со наслов „Да не бидам покусо“.

Ѕвездан Георгиевски е реномиран македонски новинар, колумнист и уредник во повеќе редакции.

Основач е на првото приватно радио во Македонија, „Канал 4“, превел десетина книги, уредил неколку зборници, литературни и публицистички дела. Во моментов работи како извршен директор на Фондацијата „Славко Јаневски“. Автор е на романот „Една недела во животот и смртта на Гроздан“ и публицистичкиот труд „Урбани топоними“.

Книгата „Да не бидам покусо“ претставува збирка од куси раскази и кратки форми, т.н. „едноминутни новели“ создадени под влијание на родоначалникот на овој жанр – Иштван Еркењ, но и на други автори на куси раскази како Хармс и О’Хара. Тематски се движат меѓу надреалното и апсурдот, често навлегувајќи во магичниот реализам.

За ова прозно остварување на Георгиевски зборуваше Славе Ѓорѓо Димоски.

Би можело да ве интересира

Промоција ‘Од ракописот на една жена’

Предраг Петровиќ

Оперската претстава „Турандот“ од Џакомо Пучини во Национална опера и балет

Предраг Петровиќ

АКТО 18: Проекција на „Витиќ танцува“ или борбата на поединецот за јавното добро

Асемина Проедру и Елеонора Венинова го отворија 8. издание на МФФ Киненова

Оливер Митковски и Андреја Салпе по втор пат во МНТ ќе го изведат поетско-музичкиот електронски акт „Поетроника“

Промоција на книга од папата Франциск на македонски јазик