„Поезија и толкувања“, нова книга од Веле Смилевски

Од:

Здружението за уметност и култура „Дијалог“ од Скопје, во рамки на програмата на Министерството за култура со проекти од национален интерес, ја објави книгата „Поезија и толкувања“ од Веле Смилевски.

На близу 400 страници книгата донесува избор од поезијата на Смилевски во кој доминантно место има трилогијата „Час по поезија“ („Педесет песни“, „Педесет допевања“ и „Педесет поетски коментари“), како и „Забранета книга“, прогласена за најдобра стихозбирка на јубилејните 50-ти Струшки вечери на поезијата.

Во посебен оддел објавени се толкувачки текстови за поетскиот опус на Смилевски и „Арс поетички прилози“ од авторот, што претставува метатекст создаван паралелно со неговите 14 стихозбирки. На уводните страници е објавен есејот „Новиот истражувачки дух во поезијата“ од Георги Старделов, а потоа следуваат есеи од 25 домашни и странски критичари. Рецензент на книгата е Влада Урошевиќ.

Би можело да ве интересира

„Што ќе речат нашите внуци“, нова поетска книга од Раде Силјан

Ана Ололовска

Традиционална поетска манифестација „Празник на липите“ 2020

Ана Ололовска

Седум поетски остварувања во потесниот круг за наградата „Антево перо“

Ана Ололовска

Младата поетеса Ива Дамјановски е добитник на годинешната награда „Браќа Миладиновци“

А1он

„Поетите на третата генерација во македонската литература“, нова книга од Веле Смилевски

Ана Ололовска

„Поетската ноќ во Велестово“ во знакот на творештвото на Зоран Анчевски, интернационалната вечер презакажана за наредното издание

Ана Ололовска