Нивелација на платите во културата по дејности до март 2019

Од:

Министерството за култура информира дека до март 2019 година ќе спроведе нивелација на платите во културата по дејности, појаснувајќи дека причината е во тоа што што подолг период е присутен проблемот на неправилности и нелогичности во висината на бруто коефициентите за пресметка на платата, односно за исто работно место во две институции има различен бруто коефициент за пресметка на плата.

-Ваквата состојба со платите во институциите во културата произлегува од непринципиелно доделување на бруто коефициенти за пресметка на плата при што не се применувал постоечкиот Колективен договор. Исто така, во одредени дејности од областа на културата имало покачување на платата за 40 проценти, додека во заштитата и библиотекарството воопшто не е спроведно. Нивелацијата е во согласност и со иницијативата на Синдикатот за култура на РМ, средствата за нивелацијата на платите да бидат изгласани и вметнати во буџетот за 2019 година, соопшти Министерството за култура.

Во дописот до медиумите тоа нагласува дека главен приоритет останува новиот Закон за јавен интерес во културата, со чие усвојување во Собранието на Република Македонија, и по усвојувањето на новиот Закон за јавна администрација, ќе се создадат услови за потпишување на новиот Колективен договор во културата.

-Во тој контекст, сакаме да потсетиме дека од причини што Колективниот договор за културата е истечен веќе 10 години, во изминатиот период во Министерството за култура беше формирана работната група составена од претставници на стручните служби на Министерството и претставници на двата синдиката: Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК) и Синдикатот на културните работници на Македонија (СКРМ), која активно работи на анализата за правичната валоризација на трудот на вработените во културата. Средствата потребни за остварување на овој договор, пак, по спроведените анализи, дополнително ќе бидат обезбедени, наведува ресорното Министерство.

Со склучувањето на новиот Колективен договор за културата во иднина ќе се решат негативните состојби со платите, посочува Министерството, и ќе се регулираат сите досега отворени прашања во врска со работниот однос на вработените во културата.

Претходно, од страна на Владата на Република Македонија беше препорачано средствата што се на располагање на сметката на Министерството за култура, по добиената согласност од Министерството за финансии, да бидат наменети за зголемување на платите на стручните работници во областа на заштитата на културното наследство, а во иднина секое стекнато стручно звање да добие соодветен надоместок на платата.

Би можело да ве интересира

Чешки денови по повод 30 години од „Кадифената револуција“

Ана Ололовска

Отворено писмо до Министерот за култура

Ана Ололовска

Министерство за култура: Колективниот договор ќе биде применлив од 1 јануари 2020

Ана Ололовска

СКРМ го заврши протестот пред Министерството за култура, од Владата добиле покана за средба

Ана Ололовска

ВИДЕО: Културните работници бараат Итно потпишување на колективниот договор

Ана Василевска

Средба Исмаили – Манчевски по повод светската премиера на „Врба“

Ана Ололовска