Награда „Лирата на Орфеј“ за поетесата Славица Гаџова Свидерска на поетскиот фестивал во Пловдив

Од:

Македонската поетеса Славица Гаџова Свидерска ја доби наградата „Лирата на Орфеј“ на поетскиот фестивал во Пловдив, овогодишната европска престолнина на културата.

Наградата „Лирата на Орфеј“ се доделува за најдобра песна прочитана на фестивалот – Лична картографија.

На фестивалот во Пловдив учествуваа и поети од САД, Израел, Шпанија, Данска, Русија, Турција, Србија и Бугарија.

Покрај наградата, за поезијата на Славица Гаџова Свидерска интерес пројавија и странски издавачи и преведувачи присутни на фестивалот.

Би можело да ве интересира

Конкурс за поезија и плакат за деветтиот фестивал „100 Илјади поети за промена“

Нова стихозбирка за деца од Наум Попески

„Картографија на огнот” прва македонска антологија објавена во Колумбија

Ана Ололовска

Поезија од Марковски објавена во американското списание Harbinger Asylum

Ана Ололовска

Наградата „Поетски синтези“ за Јасна Софија Косановиќ од Штудгард

Ана Ололовска

Во Битола отворен фестивалот „Поетски синтези“

Ана Ололовска