Националната галерија го одбележува Меѓународниот ден на културното наследство

Од:

Националната галерија на Република Северна Македонија се придружува кон одбележувањето на Меѓународниот ден на промоција на културното наследство – 18 Април. За таа цел, оваа институција денека ги отвора вратите за посетителите, особено за најмладите.

Во Даут пашин амам во моментов е сместена постојаната Национална поставка на ликовни дела (икони, слики, скулптури, инсталации…), која го прзентира периодот од XIV – XXI век, претставени во осум изложбени сали. Изложени се речиси 200 дела, доминантно во сопственост на Националната галерија на Северна Македонија, а мал дел времено позајмени од други установи со цел добивање на континуитет во хронологијата и стилскиот развој на македонската ликовна уметност.

Во Чифте амам има поставка на мултимедијалниот проект „Пејзажно искуство“, едно од најдобрите национални претставувања на 59-то издание на меѓународната ликовна изложба „La Biennale di Venezia 2022“.

Во текот на целиот ден, влезот за сите посетители е слободен од 10 до 18 часот.

Би можело да ве интересира

Изложба на кинеска калиграфија отворена во Велес

Во Прилеп завршува МТФ „Војдан Чернодрински“

Двоен „Златен був“ за „Прозаични стихови“ на Али Асгари и Алиреза Катами на 14. Филозофски филмски фестивал

Фестивалот „Преку езерото“ отвора Конкурс за дипломски краткометражен игран или документарен/експериментален филм

Во Кавадарци промовирана книгата „Татков праг“ од Данче Христова Младенова

Од 16 награди на светскиот фестивал во Јесоло -6 за Скопското училиште Кузман

Предраг Петровиќ