nacionalna galerija

Култура

Националната галерија го одбележува Меѓународниот ден на културното наследство

А1он
Националната галерија на Република Северна Македонија се придружува кон одбележувањето на Меѓународниот ден на промоција на културното наследство – 18 Април. За таа цел, оваа
Култура

Национална галерија: И покрај пандемијата, голема посетеност на изложбите во трите галериски објекти

А1он
Националната галерија на Северна Македонија соопшти дека и покрај пандемијата има рекордна посетеност на трите изложби кои во октомври беа организирани во трите галериски објекти
Култура

Вкупно 33 апликации на конкурсите за млад и зрел уметник што ги објави Националната галерија на Македонија

А1он
До Националната галерија на Северна Македонија заклучно со крајниот рок, 20 јули, пристигнале десет апликации за конкурсот за зрел уметник и 23 за конкурсот за
Култура

Програмата на Националната галерија за 2020 година

А1он
Од Националната галерија информираат дека програмата  за оваа година мора да претрпи измени заради спецификата на дејноста на галеријата поради пандемијата со Ковид-19. Отаму посочуваат
Култура

„Уметнички дневници“ нов проект на Националната галерија

А1он
Националната галерија во периодот на изолација кога се затворени за посета галериски простори започна нов проект „Уметнички дневници“ преку кој на социјалните мрежи презентира кратки
Култура

Националната галерија ја споделува уметноста на децата кои се заблагодаруваат на хероите во корона кризата

А1он
И покрај тоа што сме затворени за време на пандемијата Ковид-19, Националната галерија соопшти дека ја продолжува својата мисија во доменот на едукацијата, овој пат
Култура

(ВИДЕО) Заев: Националната галерија помага идните генерации да се поврзат со историјата и делата на тие кои живееле пред нас

А1он
Бројот на години за кој сме собрани тука е најдобар аргумент дека делата се потрајни од луѓето, ние сме минливи, но вредностите кои ги оставаме
Култура

Националната галерија на Македонија одбележа 70 години постоење

А1он
Националната галерија на Македонија е еден универзален храм на репрезентативното богато творештво кое оставило трајно сведоштво за ликовната уметност на овие простори и пошироко, почнувајќи