Мариа До Сеу Гера – Актерка на Европа 2019

Од:

Во чест на 9 мај – Денот на Европа, Градоначалникот на Ресен Живко Гошаревски и Јордан Плевнеш, Претседател на Уметничкиот совет на Интернационалниот театарски фестивал Актерот на Европа, соопштија дека добитник на престижното признание Актер на Европа 2019, е легендарната португалска театарска и филмска актерка Мариа До Сеу Гера и основач на култниот театар Барака од Лисабон.

Таа ќе пристигне во Македонија на 5 јули 2019, во придружба на поголоем број културни работници од Португалија и екипа на Португалската радио-телевизија РТВ. Вечерта, на 6 јули во Сарајот во Ресен, на свечената церемонија по повод отворањето на фесетивалот Актерот на Европа , со ексклузивна проекција специјалниот документарен филм од сите нејзини театарски и филмски креации, ќе и биде доделена оваа меѓународна награда.

Во нејзиното писмо до Гошаревски и Плевнеш, таа истакнува дека е пресреќна што ќе го открие меѓуграничниот европски парк на Преспанското езеро и Македонија, и воедно е почестена што нејзиното име ќе биде запишано во европската културна меморија, заедно со такви актерски величини, како што се досегашните добитници: Љуба Тадиќ од Србија, Брус Мејерс од Велика Британија, Марсел Бозоне од Франција, Милена Зупанчич од Словенија, Ана Патерсон од Шведска, Раде Шербеџија и тн.

Оваа година на 17 издание на Интернационалниот театарски фестивал Актерот на Европа (6-11 Јули), на повеќе локации во Преспа, ќе настапат реномирани театри од Балканот и Европа, а посебен куриозитет е што, наспроти апелот на градоначалникот Гошаревски и на многу истакнати имиња на европскиот театар, Министерство за култура одлучи да не го поддржи единствениот меѓународен културен фестивал во регионот.

Би можело да ве интересира

Промоција на аудиоизданија на Националниот сојуз на слепите

Ана Ололовска

Почнува традиционалната манифестација „Звуците на чаршијата“

Ана Ололовска

„Звуците на културата“ од 20 до 22 септември во Општина Ѓорче Петров

Ана Ололовска

Работилница за филмски маркетинг со Матијас Ношис, основач на „Алфапанда“

Ана Ололовска

Манифестација „Ракотворци чувари на традицијата – наше богатство и гордост“

Ана Ололовска

Со свечена академија завршуваат 20. „Денови на света Мајка Тереза“

Ана Ололовска