МАНУ ќе одбележи 110 години од раѓањето на Харалампие Поленаковиќ

Од:

МАНУ денеска напладне ќе организира свечен собир по повод 110 години од раѓањето на Харалампие Поленаковиќ, еден од основоположниците на историјата на македонската литература, долгогодишен професор на Филолошкиот факултет во Скопје и меѓу првите членови на Академијата.

Собирот ќе го отвори претседателот на МАНУ Таки Фити, а обраќања ќе имаат академиците Витомир Митевски, Влада Урошевиќ, Зузана Тополињска и Катица Ќулавкова.

Харалампие Поленаковиќ (Гостивар, 30 јануари 1909 – Скопје, 15 февруари 1984) е автор на голем број трудови од областа на македонската уметност и народна литература, како и од областа на литературите на другите словенски народи. Неговиот научен опус опфаќа повеќе од илјада библиографски единици.

Би можело да ве интересира

Наредниот конгрес на AIESEE ќе се одржи во земјава

Ана Ололовска

Промоција на антологии на поети и раскажувачи академици од Северна Македонија и Косово

Ана Ололовска

Албанскиот академик Синан Шабани: Коста Рацин и Никола Ѓерѓ Миѓени – првенци на европската модерна во овој дел на Балканот

Ана Ололовска

Членови на МАНУ: Расправата за историјата на Македонците и на Бугарите треба да се води непристрасно и независно од политиката

Ана Ололовска

Во Охрид предавање за сличностите меѓу Рацин и Миѓени

Ана Ололовска

Научната и уметничка визита на МАНУ почнува со лингвистичка работилница

Ана Ололовска