Концерт на Ивона Нацевска и Андреј Наунов

Од:

Ивона Нацевска е млада оперска пејачка, уметник, кој својот талент, посветеност и љубов кон музиката ги покажува од рано детство. На своја 5 годишна возраст станува член на детскиот хор „Лале“ во Тетово, подоцна и во ГЖМХ „Менада“.

dobivaj vesti na viber

Низ нејзиното музичко образование таа зема учества на концерти и многубројни натпревари во Македонија, Србија и Бугарија.

Нацевска е родена на 12 март 1999 во Тетово и уште од најрана возраст започнува да ја изучува сериозната музика, најпрво како пијанист, посетувајќо го нејзиното нижо музичко училиште во градот, а подоцна како вокален изведувач, поттикната од големите оперски изведувачи.

Водена од забава и љубопитност посетувајќи го детскиот хор „Лале“, Ивона со големо нетрпение и радост влегува во светот на музиката.

Дипломирањето на Ивона на Факултетот за музичка уметност во Скопје, е проследено со нејзин солистички концерт во фоајето на Национална опера и балет.

Во текот на изминативе години Ивона има остварено награди на меѓународни и државни натпревари.

Концерти посветени на руската романска во Софија (Бугарија), оперски гала концерт „Коста Трпков“, концерт на „Живеј со музика“, „Креативни точки“ – 2017, „Креативни точки“ – 2019, „My Way“ – 70 години на маестро Ивица Зориќ, се само дел од настаните на кои Нацевска има оставено свој белег, и кој упорно чекори и тежнее кон поголеми музички остварувања.

Ивона Нацевска моментално е вработена во НУ Национална опера и балет.

Андреја Наунов е роден во Кочани. Дипломира на Факултетот за Музичка Уметност-Скопје на одделот пијано во класата на доцент-проф. Симон Трпчески, во чија класа е и на постипломски студии.

Добитник е на неколку државни награди по камерна музика и пијано а има и оставрено бројни солистички рецитали, настапи со Македоснката Филхармонија и оркестарот на Македоснката Опера и Балет.

Еден од по значајните настапи се турнеите со пијанистот и негов професор Симон Трпчески на територија на Р. Македонија.

Дава свој придонес и во хуманитарните манифестации како концертни изведби, претстави и сл.

Покрај пијанистичката кариера напоредно се реализира и во вокалните ансамбли. Еден од нив е ансамблот “Вокали” со кој настапува на Охридско лето, Скопско лето, ДММ, снимање на филмска музика. Исто така настапува и со вокалниот ансамбал “Хераклеа” на Дубровачките летни игри, Охридско лето, Вино фестивал-Нови Сад.

Како корепетитор тој има инзвонредни можности да ги истакнува своите изведувачки вештини на пијано низ завиден број настапи во државата со различни ансамбли и солисти во Македонија како и во странство (Швајцарија, Австрија, Србија, Германија, Унгарија, Романија, Словенија).

Како свои соработници во концертната –корепетиторска дејност има соработка со првенците на МОБ: Славица Галич, Весна Гиновска, Ѓорѓи Цуцковски, Борис Трајанов, Ана и Игор Дурловски. Со инструменталистите Микајло Куфајанакис ,Климент Тодоровски и уште многу други.

Покрај пијанистичката, корепетиторската, вокалната кариера се реализира и во полето на диригирањето, поточно со хорот на црквата Пресвета Богородица од Скопје, со кој хор во 2012 и 2016 година оствари извонредни концерти во Виена во дворецот Шонбрун и во една од најголемите цркви во Виена “Св. Петар”. Во 2015 оствари турнеја низ Италија со хорот имајќи неколку концерти во Венеција, Бари, а хорот беше и дел од чествувањето на Св. Кирил и Методиј во Рим.

Во 2018 имаше мошне успешна агенда на неколку фестивали низ Европа, како ” Епидариус” во Хрватска, фестивалот на класика во Италија и “Музика” во Германија.

Во мај 2013 година беше член во жири за пијанисти на Меѓународниот фестивал за Славјанска музика во Москва, каде што и оствари неколку настапи низ Москва, вклучувајќи го отварањето на фестивалот.

Поради своите извонредни способности и во актерството искоординирано со своите пијанистички способности во последните 6 години тој зема учество и остварено преку 700 претсави и други перформанси во детски проекти на Десанка Глигоријевиќ.

Во септември 2019 учествува на фестивалот “Мокрањчеви дани” во Неготин со хорот “Вардар” од Скопје и добива награда за најдобра изведба на негово дело од домашен репертоар.

Во 2014 година се запишува на оркестарско диригирање на ФМУ во класата на Саша Николовски-Ѓумар, и во септември 2019 ја диригира операта “Рита” во Македонска Опера и Балет како своја дипломска работа.

Во меѓувреме, додека студира на диригирање автор и реализатор е на првата СтендАп опера во која зема учество како сценарист и диригент со целокупниот ансамбл на МОБ. Истата година настапува како дел од големиот јубилеј на маестро Томислав Шопов, 50години уметничка дејност, со солистите Весна Гиновска и Борис Трајанов.

Вработен е во Македонската Опера и Балет, а од 2009година работи како надворешен соработник на Факултетот за музичка уметност- Скопје.

Би можело да ве интересира

„Раат“- електро-акустична ѓурулитија со Џијан Емин

Концерт на трио „Принчипеле“ во Камерната сала на Филхармонија

Со концерт на 6 октомври се отвора новата концертна сезона на Филхармонија

Даворин Боговиќ од „Прљаво Казалиште“ за прв пат ќе одржи концерт во Македонија

Концерт на Сара Ароести во Музејот на холокаустот

Концерт на камерниот ансамбл „Нов здив” во Охрид